Ostinato -The Y!News- (werktitel)
Anežka Medová

PROJECT

Ostinato -The Y!News- (werktitel)

Iedereen die een e-mailaccount heeft bij Yahoo! kent Yahoo News. Een compilatie van artikelen, “de meest bekeken pagina’s op het web”, presenteert Yahoo! News zich als een grote media-organisatie.

Sinds enkele maanden verzamelt Pauline Payen titels van Yahoo! News, zoals “Zij verslaat het wereldrecord door tien baby’s te baren”, “Deze in Parijs wonende artiest is de zoon van Bin Laden” of “Rumble in the prison”. Ze heeft deze lijst van objets trouvés vervolgens gebruikt als bronmateriaal om te onderzoeken in haar dans- en geluidspraktijk.

“Ostinato – het Y! News-” is een onderzoeksproject naar improvisatiepartituren, looping pedalen, duivelse machines, en massamedia in de Internets.

Wat creëert de stroom van beelden en smakeloze titels die onze aandacht proberen te grijpen in ons lichaam en onze geest? Voor haar is er een delirium in de nooit eindigende toevoer. De dansmethodologie die Pauline voor dit project koos is gebaseerd op de “non-stopping” improvisatiescore van de Amerikaanse choreografe Jeanine Durning, die bestaat uit het afwisselend spreken, bewegen en dan non-stop schrijven. Het is in de traditie van “automatisch schrijven” maar vertaald voor podiumkunstenaars. Pauline paste heb die partituur aan door elke improvisatieset een Yahoo! News-titel als thema te geven, waardoor de automatisering een nieuwe focus kreeg. Daarna voegde ze een vierde ronde toe: het creëren van een lied of soundscape met haar stem als looping pedal instrument. Door deze improvisatiesets op te nemen en/of te delen, verzamelde ze performatief materiaal dat ze herwerkt en gebruikt voor composities.

In ons tijdperk waarin aandacht een handelswaar is geworden, meetbaar in het aantal kliks, zitten velen van ons gevangen in een dubbele spagaat; aan de ene kant overweldigd door de stortvloed aan informatie waaraan we worden onderworpen, en aan de andere kant verslaafd aan die subjectivering. Telkens als ze verbinding maakt met haar e-mailaccount, voelt Pauline zich gekaapt door het dispositief van de nieuwsfeeds, die genoeg zeggen om meer te willen weten, maar de eigenlijke informatie op een klik afstand houden. Toen ze haar eigen verlangen om te klikken en tegelijkertijd mijn ergernis over het onderworpen zijn aan dat verlangen zag, besloot ze de paradox te omarmen.

Pauline Payen werkt over het algemeen met sociale stereotypen. Ze (her)eigent zich tropes, clichés en andere stigmatiserende objecten toe waaraan we in de massamedia worden blootgesteld. Haar bedoeling is om de constructie van onze identiteiten in mainstream virtuele ruimtes in vraag te stellen, door te hameren op het hameren. Pauline’s positie is geworteld in eco-feminisme en decolonialisme.

In de muziek is een ostinato (van “insistentie”) een motief of frase die voortdurend herhaald wordt in dezelfde muzikale stem. In deze context verwijst het naar de hypnotische en neurotische kwaliteiten van hedendaagse nieuwsfeeds. Kan het Yahoo News archief gebruikt worden als een sociale spiegel en een subject zijn in het midden van haar eigen subjectificatie?

Pauline Payen

Pauline, Agnès a.k.a. Nghiêm, Yannie, Payen werkt op het snijvlak van dans, performance en beeldende kunst. Ze is vooral geïnteresseerd in paradoxen, stemmen, gezichten, krachten, schaduwen, kauwgom, dromen, houdingen, lussen, glibberige dingen, dood, geluid, poëzie, theatraliteit, magie, sociale stereotypen, persona's, en andere geesten.