ORPHIC EXUBERANCE VS SOLAR CAPITALISM (Eu queria ser uma abelha pra pousar em tua flor)
© Libidiunga Commons

PROJECT

ORPHIC EXUBERANCE VS SOLAR CAPITALISM (Eu queria ser uma abelha pra pousar em tua flor)

De zon, met haar kracht en verschijning, speelt al eeuwenlang een belangrijke rol in mythen en verhalen van vooruitgang en productiviteit. We kunnen spreken van een nietsontziend ‘zonnekapitalisme’: daglicht, de getijden, dierlijke voortplanting, … alles maakt deel uit van deze kapitalistische machine. Zelfs kosmologie loopt het risico gekoloniseerd te worden. Een groep artiesten uit verschillende disciplines (dans, performance, geluid, …) tracht de niet-productieve – bijna destructieve – identiteit van de zon opnieuw te erkennen. Met prachtige kostuums, bewegingen en ritmes articuleren ze een archaïsche, pre-kapitalistische – en tegelijk futuristische – verbeelding. Voor de twee laatste (en langere) uitvoeringen worden andere artiesten/performers uitgenodigd, waardoor ook de vorm van de performance zelf voortdurend in beweging blijft.

Leandro Nerefuh

Leandro Nerefuh is een kunstenaar die werkt met formele vertalingen van historische verhalen, met een speciale interesse in Latijns-Amerika. Hij is de oprichter van PPUB, een politieke partij actief in Brazilië, Paraguay en Uruguay, en steunt Sonia Guajajara als kandidaat-president van Brazilië.

Cecilia Lisa Eliceche

1986 AR

Caetano

1980 BR
Caetano is een kunstenaar die graag de zombie-gedreven noties van creativiteit uitdaagt. Hij ontwerpt ruimtes en situaties die het vervreemde (menselijke) lichaam in het centrum van de cybersfeer brengen.

Credits

Tekst en onderzoek: Leandro NerefuhConcept en uitvoering: Caetano, Cecilia Lisa Eliceche, Rbibidjunga CardosoMateriaal onder licentie: Libidiunga Commons 2018Productie: kunstenfestivaldesartsCoproductie: kunstenfestivaldesarts, wpZimmerResidenties: Kunstenwerkplaats Pianofabriek, wpZimmer, Stuk, KVS top, Nadalokal (Vienna)