Oracle
© Rasa Alksnyte

PROJECT

Oracle

Oracle is een collectieve praktijk ontwikkeld door Caroline Daish, Justine Maxelon en Michel Yang in 2015. In de afgelopen drie jaren is Oracle gepresenteerd in verscheidene contexten en spontaan verschenen in de publieke ruimte

Oracle is een ogen-gesloten lichaam-stem improvisatiepraktijk voor verscheidene plekken; treinstations, parken, instituties, bossen, publieke bibliotheken, stedelijke tuinen en private woonplekken. Het speelt in op die omgeving door een onmiddellijk geluids- en bewegingscompositie en breidt de grenzen tussen de individuele, emotionele uitdrukking en gedeelde publieke plek uit. De naam Oracle suggereert vertegenwoordiging, ambiguïteit, obscuriteit, goddelijkheid, communicatie, medium, uiting, wijsheid. Ze kozen de naam Oracle omdat het deze uitgebreide notie van stem en onuitspreekbare omvat.

De groepschoreografie wordt eerder gecreëerd door een auditieve perceptie dan een visuele logica en benadrukt de idiosyncratische aard van luisteren. Luisteren doet ons de emotionele en culturele verbinding met zichzelf, met elkaar en met de omgeving begrijpen, bevragen en veranderen.

Het begeleiden van Oracle is zoals een levende partituur, een notatie die de ervaring van de kortstondige uitvoering vertaalt naar verschillende visuele media. Oracle biedt verschillende mogelijkheden van deelname – als uitvoerder, toeschouwer, ontvanger, live-scorer of toevallige voorbijganger.

Caroline Daish

De Australische Caroline Daish woont en werkt in Brussel. Ze behaalde haar diploma Arts Management aan de universiteit van Adelaide, werkte ze als regisseur en actrice met kunstenaars van over de hele wereld en was Associate Artistic Director van Restless Dance Theatre, een van de belangrijkste Australische dansgezelschappen voor mensen met en zonder beperking. Ondertussen strekt haar werkveld van theater over performance tot film. De laatste jaren ontwikkelde Caroline een specifieke interesse voor projecten rond stem of gehoor. Ze volgde de postmaster performance aan a.pass en won de Melbourne Underground Film Festival Award voor Best Actress 2014 voor The Dead Speak Back. Ze werkte in BUDA nog samen met o.a. Myriam Van Imschoot voor haar ‘radiovoorstelling’ What Nature Says (made @ Buda), fungeerde als ‘levend boek’ in Mette Edvardsens Time fell asleep in the afternoon sun en speelde in de film van Sarah & Charles A day will come my future will be your past.

Justine Maxelon

BE, DE
Danseres en performer Justine Maxelon woont en werkt in Brussel, studeerde aan IWANSON – international school for contemporary dance (Munchen) in 2009. Ze werkte in het verleden samen met o.a. Daniel Linehan, Benjamin Vandewalle, Nature Theatre of Oklahoma, … Bovendien is ze ook dramaturg, zoals bv. voor nadita van Alma Söderberg.

Michel Yang

De Amerikaanse performer Michel Yang woont en werkt eveneens in Brussel. Ze heeft een Master of Fine Arts in Dance van New York University’s Tisch School of the Arts en volgde een postgraduaat aan a.pass. Momenteel volgt ze een audiovisueel postgraduaat aan Sound Image Culture. Als performer werkte ze eerder met o.a. Lilia Mestre, Pierre Droulers, Mia Lawrence, en Walter Verdin. Ze geeft ook les in o.a. hedendaagse dans en improvisatie.