PROJECT

One Small Step for a Man: Hello, Goodbye

Tijdens de jaren 70 stuurden onderzoekers een serie onbemande rekwisieten de ruimte in, waaronder boodschappen van de aarde aan mogelijke buitenaardse wezens. Deze rekwisieten bestonden onder andere uit een foto van een naakte man en vrouw,een serie van begroetingen in verschillende talen, beelden, geluiden en muziek afkomstig van onze planeet.

One Small Step for a Man: Hello, Goodbye is een poging om de irrationaliteit van deze daad te benadrukken. Vertrekkend van het materiaal dat de ruimte ingestuurd werd en de specifieke kennis die het suggereert, heeft de voorstelling de vorm van een gelijkaardig type van levend archief. Dit archief wordt gepresenteerd als een token van ons leven hier op aarde en bestaat uit een performatieve ontmoeting rond een tafel tussen twee performers en een publiek. Beide performers beogen een gevoel van vervreemding ten aanzien van alles wat we vanzelfsprekend achten. Ze dagen ons uit tot een herbeleving en verbeelding van het leven op deze planeet. Tegelijk is er ruimte om heden en toekomst te herdenken.

Danae Theodoridou

Danae Theodoridou is een performancemaker, performer en onderzoeker gevestigd in Brussel. Ze studeerde Griekse filologie en linguïstiek aan the Aristotle University in Thessaloniki en acteerde in het National Theatre of Nothern Greece. Ze voltooide haar praktijk gerichte PhD over dramaturgie van experimenteel theater en dans aan de Roehampton University (Londen). Sinds 2008 creëert ze haar eigen solo- en collaboratieve oeuvre en artistieke onderzoeksprojecten in heel Europa. Haar artistieke creatie onderzoekt theatrale mechanismes van representatie, gefragmenteerde poëtica, performativiteit van taal en speelsheid om een verwrongen kijk op realiteiten en ficties te bieden.

Tegelijkertijd leidt Danae praktijkgerichte onderzoeksprojecten, presenteert en publiceert ze haar onderzoeksgeschriften op internationale conferenties en tijdschriften en doceert ze aan verschillende universitaire afdelingen en kunst conservatoria in Europa. Ze is mede-bedenker van het driejarige project Dramaturgy at Work (https://dramaturgyatwork.wordpress.com) en is co-auteur van de daaropvolgende publicatie The Practice of Dramaturgy: Working on Actions in Performance (Valiz, 2017).

Credits

Concept, creation: Danae ThedoridouPerformed by: Manos Vavadakis, Katerina ZisoudiDramaturgical advice: Kate AdamsCo-produced by: workspacebrusselsSupported by: BUDA, Bains Connective, PACT Zollverein, wpZimmer, Michael Cacoyannis FoundationDank aan: Yorgos Onisiforou, Marcos Simoes and Ana Wild for their invaluable contribution to the ideas and materials of the work