Onderzoeksresidentie
© Fabio Artese

PROJECT

Onderzoeksresidentie

In het kader van het Europese N.O.W.-project ondersteunt wpZimmer Leonardo voor een periode van drie jaar. In die tijd willen we onder meer samen onderzoeken hoe hij zijn werk dramaturgisch kan verdiepen. Zijn eerste onderzoeksresidentie vond plaats in december 2015.

Tijdens zijn residentie in de herfst van 2017 werkt Leonardo aan verschillende projecten en verdeelt hij zijn tijd tussen co-creatieve meetings en onderzoekstijd in de studio. Met Barbara Raes van Beyond the Spoken werkt hij aan CORALE, een project dat rituelen creëert voor de lokale bevolking van een krater, waar de laatste aardbeving in Italië plaatsvond. Met Gosie Vervloessem wil hij zoeken naar een nieuw gemeenschappelijk traject dat volgt op het Europese project Half A House van vorig jaar. Ten slotte zal Leonardo onderzoek doen in het licht van twee nieuwe projecten, Bodies in the mist en The square, die een vervolg zijn op zijn discours rond beweging, het lichaam en het landschap. Bronnen van inspiratie zijn Donna Haraway (Staying with the trouble), Judith Butler (Bodies in alliance) en François Julien (Vivre de passage).

Leonardo Delogu

DOM- is een onderzoeksproject ontstaan in 2013 uit de samenwerking tussen de Italiaanse kunstenaars Leonardo Delogu en Valerio Sirna. Het onderzoekt de taal van de podiumkunsten, injecteert het met een militante benadering van de 'Environmental Humanities' en de kwesties en verbeelding van de eco-anarcoqueers. Hun praktijk draait rond de relatie tussen lichamen en landschappen, waarbij vraagtekens worden geplaatst bij de wirwar van permeabiliteit. Bovendien observeren ze hoe macht, natuur en marginaliteit in de openbare ruimte op elkaar inwerken. Ze houden zich bezig met het overbrengen van merkwaardige bewoningspraktijken, gekoppeld aan de ruimte en tijd van de artistieke creatie en territoriale planning. DOM- maakt performances, workshops, wandelingen, tuinen, audiovisuele projecten, dj-sets en feesten.

In het kader van het Europese N.O.W.-project ondersteunde wpZimmer Leonardo voor een periode van drie jaar. In die tijd wilden we onder meer samen onderzoeken hoe hij zijn werk dramaturgisch kan verdiepen. Zijn eerste onderzoeksresidentie vond plaats in december 2015.