Necropolis

PROJECT

Necropolis

Op 20 juni 2018, op Wereldvluchtelingendag, publiceerde de Britse krant The Guardian de lijst met de 34.361 sterfgevallen van vluchtelingen en migranten die Europa proberen te bereiken sinds 1993. Dergelijke rampen worden meestal behandeld met een gestandariseerde, bijna automatische institutionele reactie: pathologen en forensische experten worden ingezet om medische en biologische data van de lichamen en de levende familileden te verzamelen om de identiteit te achterhalen. Deze procedure wordt echter niet gevolgd voor de slachtoffers van de huidige migratiecrisis aan de poorten van Europa.

Op de bodem van de zee, aan de kusten en landinwaarts vertellen een massa van ontbonden lichamen en lichaamsdelen een verhaal van een collectief wiens geest zweeft over Europees grondgebied. Voor hun onderzoek verdiepen Arkadi en zijn team zich in de praktijk van forensisch onderzoek om een nieuwe virtuele database aan te leggen waarin de overblijfselen worden gedocumenteerd van diegenen waarvan de dood tot op de dag van vandaag grotendeels onbekend is. Dit groeiend archief, deze kaart, deze site met de naam NECROPOLIS, strekt zich uit in alle richtingen over ruimte en tijd, in samenhang met de mythologieën, geschiedenissen en geografische gebieden, bewegingen en anatomieën van degenen die toegang hebben gekregen tot de stad van de doden.

Arkadi Zaides

1976 BY, BE, FR
Arkadi Zaides is een onafhankelijke choreograaf geboren in Wit-Rusland in 1979. In 1990 emigreerde hij naar Israël en woont en werkt momenteel tussen Frankrijk en België. In Israël trad hij op in verschillende gezelschappen zoals de Batsheva Dance Company en de Yasmeen Godder Dance Group voordat hij in 2004 aan een onafhankelijke carrière begon. Zaides heeft een mastergraad behaald in choreografie aan de Amsterdamse Theaterschool. In zijn werk gaat Zaides in op sociale en politieke kwesties. Eerder richtte hij zich op de Israëlische en Palestijnse context en momenteel meer op de Europese context. De artistieke praktijk van Zaides is bedoeld om een kritisch debat op gang te brengen en zich te concentreren op het lichaam als een medium waardoor sociale en politieke kwesties het meest acuut worden ervaren. Zijn uitvoeringen en installaties zijn gepresenteerd in verschillende locaties, dans- en theaterfestivals, musea en galerijen in Europa, Noord- en Zuid-Amerika en Azië.

Credits

Concept en regie: Arkadi ZaidesDramaturgie: Igor DobricicOnderzoeks- en choreografie assistent: Emma GioiaAdministratie en productie: Simge Gücük / Institut des CroisementsInternationale spreiding: Julia Asperska & Koen Vanhove / Key PerformanceCoproductie: Charleroi Danse (BE), Ecole Urbaine de Lyon (FR), RAMDAM, un centre d'art (FR), Theatre de la Ville (FR)Residentie en ondersteuning: STUK (BE), CCN – Ballet de Lorraine (FR), Workspacebrussels (BE), PACT Zollverein (DE), WP Zimmer (BE)