NATURAL CONTRACT LAB

PROJECT

NATURAL CONTRACT LAB

Hoe kunnen artistieke praktijken een ecologie van herstel herwinnen, en creatief protocollen ontwerpen dat het verlies van landschappen op een regeneratieve manier benaderd? Hebben we andere manieren van gerechtigheid, milieuwetten en herstelacties nodig? Wat voor soort artistieke processen hebben we nodig als een gebaar van zorg voor het planetaire? Hoe zijn transdisciplinaire allianties een antwoord op ecocide? Natural contract Lab is een nieuwe dienst van het Kinstitute, een doorlopende (2020), utopische publieke dienst voor de rechtvaardigheid van multispecies, gebaseerd op lange termijn projecten gewijd aan klimaatrechtvaardigheid, milieudelicten, ecocide en de mogelijkheden van het creëren van rechtvaardigheid door middel van artistieke, juridische, rituele en herstellende rechtvaardigheidspraktijken.

Samen vormen we de BODY OF REPAIR: Maria Lucia Cruz Correia (kunstenaar, de initiatiefnemer van het project), Marine Calmet (milieurecht), Prof. Brunilda Pali (herstelrecht), Evanne Nowak (klimaatverdriet), Lode Vranken (architectuur), Vinny Jones (lichtwetenschappen), Dave Balle (bodemecologie/vruchtbaarheid), Mathias Velle ( outside eye/dramaturg), Mark Pozlep (kunstenaar, videograaf). Samen richten we ons op het vinden van gemeenschappelijke instrumenten en strategieën om te herstellen, te mitigeren en te saneren.

We vormen het LAB voor het onderzoek van Sacrifice zones. En we stellen een site-responsive artistieke interventie op locatie voor, in de vorm van workshops over rechten van de natuur, klimaatverdriet en aardcontracten. Voor elk studiegeval zullen we een protocol ontwikkelen voor de gemeenschap, zowel de menselijk als meer dan menselijke. We zullen een proces van herstel ontwerpen op plaatsen die zijn aangetast door milieumisdaden of klimaatverandering. Onze eerste casestudy van ecocide zal de Zenne zijn, een symbolisch begin in het hart van Europa. Als methodologie zullen we de impact onderzoeken van het doden van deze rivier op een voorouderlijk en kosmologisch niveau, maar ook op de gezondheid van gemeenschappen langs de rivier, zowel menselijke als meer dan menselijke. De droom is om de Zenne rivier wettelijk te erkennen als een entiteit.

Maria Lucia Cruz Correia

In Maria Lucia haar artistieke werk komt haar diepe betrokkenheid met ecologische crisissen en klimaatnoodtoestanden duidelijk naar boven. Ze reageert op de milieumisdaden van onze tijd door het publiek te betrekken bij participatieve laboratoria die het artistieke verbinden met de stemmen van wetenschappers, activisten en advocaten.