LUMINAL LAB
© Caroline Mathieu

PROJECT

LUMINAL LAB

Het LUMINAL LAB onderzoekt de perceptie van gekleurd licht. De fenomenologie van kleur blijft een onbewust proces, zowel voor de ontwerper tijdens een creatief proces als voor de toeschouwers die het waarnemen tijdens een voorstelling. Caroline Mathieu is geïnteresseerd in hoe het publiek deze sferen waarneemt, aangezien dit onderwerp zowel binnen het academisch als het artistiek onderzoek vrij onontgonnen blijft.

Dit onderzoeksthema wordt onderzocht door middel van een interactieve omgeving waarin het publiek wordt ondergedompeld in verschillende lichtsferen. Er wordt gekeken naar hoe je ruimtes creëert die je omarmen en voor je zorgen en wat de invloeden van licht op diverse zintuiglijke waarnemingen zijn. Bijvoorbeeld: neem je dezelfde muziek anders waar omringd door een bepaalde lichtsfeer? En wat triggert dit verschil?

Caroline Mathieu

Caroline is actief als vormgever voor theatercreaties. Haar rol neemt verschillende vormen aan: lichtontwerper, scenograaf, performer en onderzoeker. Na een opleiding Productontwikkeling en een master na master Theaterwetenschappen komen ontwerp, vormgeving en theater samen in de opleiding Scenografie aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten te Antwerpen.

Recent startte ze een onderzoeksproject over de invloed van licht op de waarneming in het kader van een doctoraat in de kunsten via Brussels Arts Platform (VUB/RITCS).