Hexeneinmaleins
Nazanin Fakoor

PROJECT

Hexeneinmaleins

Hexeneinmaleins is een immersieve muzikale theater performance over heksen en de gender datakloof door Nazanin Fakoor.

Onzichtbaarheid, niet-verschijning en uitroeiing zijn centrale figuren waarrond het stuk is opgebouwd. Het zien van mannen als de menselijke standaard is fundamenteel voor de structuur van de menselijke samenleving en het grootste deel van de opgetekende menselijke geschiedenis is één groot gegevensgat.
De titel verwijst naar de heksenkeuken scène in Goethe’s Faust, Hexeneinmaleins is een toverformule.
Waarom is vrouwelijkheid het onderwerp van zoveel angst dat het tot zo’n kloof leidt en onze dagelijkse ervaringen beïnvloedt, van openbaar vervoer tot politiek, de werkplek, verkeerde dosis medicijnen en dokterspraktijken tot op de dag van vandaag?

Hebben we een formule nodig om de hoeveelheid angst te berekenen?

Hoe orden je het onmeetbare? In de wiskunde onderzoeken logici of het basiskader van de wiskunde nuttig kan worden uitgebreid om dergelijke puzzels te beantwoorden.
Tijdens deze residentie zal Fakoor het libretto verder uitwerken dat bestaat uit fragmenten uit emblematische heksenscènes in de literatuur als Shakespeare’s Macbeth en Goethe’s Faust, wetenschappelijk onderzoek naar de vrouwelijke datakloof en verzamelde antwoorden van het publiek op twee centrale vragen “Wat is een heks?” en “Waar ben je bang voor?”. De verschillende perspectieven worden naast elkaar gezet en verweven met de uitdrukking van een intiem gevoel dat zeer moeilijk te beheersen is: angst.

Nazanin Fakoor

Nazanin Fakoor is een Brussels-based beeldend kunstenaar en regisseur. Haar visuele installaties en performances zijn werelden die de toeschouwer kan betreden en beïnvloeden. Ze bieden utopische benaderingen van de werkelijkheid, op het kruispunt van herkenning en vervreemding, realiteit en mogelijkheid, het esthetische en het sociale.