Haiti o Ayiti
© Libidiunga Commons

PROJECT

Haiti o Ayiti

Ayiti, eiland van bergen, waar de Tainos, Arawaks, Marien, Magua, Maguana, Xaragua en vele anderen samenleefden toen christopher columbus in 1492 voet aan wal zette. Zijn komst markeerde het begin van de genocide, het brutale extractivisme van vele gebieden van Abya Yala en de transatlantische slavenhandel van Afrikaanse personen vanuit de driehoekshandel. Meer dan 500 jaar werd dit europees opgelegde Amerika uitgedaagd. Te midden van de vele en aanhoudende opstanden werd één dansbijeenkomst berucht: een congres, Vodou-ceremonie en oorlogsraad bijeengeroepen door een Afrikaanse priesteres. Deze dansbijeenkomst ontketende uiteindelijk de glorieuze en triomfantelijke Haïtaanse Revolutie in 1791. Tot op vandaag is deze Revolutie nog afwezig in de politieke verbeelding van hen die strijden voor een wereld waar vele werelden een plek hebben.

Cecilia Lisa Eliceche en Leandro Nerefuh willen leren van Haïti met betrekking tot de anti-koloniale weerstand in de vorm van dans en cultivering. Men is niemand zonder de anderen. Samen met vele uitstekende medewerkers maken ze een werk tere ere van Ayiti, zijn rijkdom, zijn dansen en zijn goddelijke inwoners. Een eerbetoon aan het eiland in de vorm van een dansgedicht, dat in de diepe wateren van het Caraïbisch gebied duikt. Abismus invocatia Abismus.

Tijdens hun residentie in wpZimmer werken Cecilia en Leandro verder aan de choreografie en scenografie van de voorstelling.

Impressie van het creatieproces in Haiti en Brazilië:

Cecilia Lisa Eliceche

1986 AR

Leandro Nerefuh

Leandro Nerefuh is een kunstenaar die werkt met formele vertalingen van historische verhalen, met een speciale interesse in Latijns-Amerika. Hij is de oprichter van PPUB, een politieke partij actief in Brazilië, Paraguay en Uruguay, en steunt Sonia Guajajara als kandidaat-president van Brazilië.

Credits

Dans, het oproepen en choreografie: Cecilia Lisa ElicecheMilieuprogrammatie en secretariaat: Leandro NerefuhBewegingstraining en advies voor Yanvalou: Dieufel Lamisere en Estelle Foli AdjoBewegingstraining en advies voor Oxumare en Ewa: Dona Cici en Luciana de EwaMuziek: Clarins da Bahia, Ton Tonceles (Irmãos no Coro), in samenwerking met Cecilia Lisa Eliceche en Leandro NerefuhIntroductie tot de Haïtiaanse drums: James SavoyTekstcorrectie en advies: Jean-Daniel Lafontant en Dona CiciKostuums en attributen: Leandro Nerefuh, Dubréus Lhérisson, Camila Rossi Kennerley Productie: wpZimmer with Cecilia Lisa Eliceche, Leandro Nerefuh en AbentumbaCoproductie: C-TAKT (Neerpelt), Kc Vooruit (Gent), Kc Stuk, De Brakke Grond (Amsterdam), Kunstenwerkplaats Pianofabriek (Brussel), Workspacebrussels (Brussel)Artist in residence: in Haiti Dansco, Cap-Haitien; Teatro Castro Alves en Teatro Vila Velha, SalvadorMet de steun van: de Vlaamse GemeenschapDank aan: de vrienden van de slangen - Tumba Junsara, Paulo França, Moises Lino e Silva, Arthur Seabra (fotografia), Doutor Fantasma, Thales de Azevedo, Som Peba, Camila Rossi Kennerley, Centro Técnico do TCA, Yan Britto, Junior Oliveira (Funceb), Helga Baert en Carine Meulders