Feeling down? Look up!

PROJECT

Feeling down? Look up!

“Feeling Down? Look Up!” is een performance project gebaseerd op Smiljanić’s negen maanden durend engagement met de UFO-gerichte, spirituele gemeenschap Unarius. Gesticht door Ruth en Ernest Norman in 1954 in El Cajon (California), het centrale punt bij dit project ligt in hun praktijk van Past Life Therapy.

Door Past Life Therapy te omarmen en de cycliciteit van tijd te accepteren, benadert Smiljanic deze praktijk als “choreografie van het worden”. Ze gebruikt het al een apparaat dat zich van de ene kant prospectief bemoeit met de manifestatie van de vaste identiteit, terwijl het lang de andere kant een voortdurende verandering en herdefinitie van het concept ‘zelf’ ondersteunt.

Daarom wordt de praktijk van Past Life Therapy gebruikt als subtekst om de transpersoonlijke toestand te onderzoeken. “Trans” als een staat van voorbij, het trans-persoonlijke verwijst als referentie naar een uitgebreide betekenis op identiteit die bredere aspecten van het leven en natuur omhelst.

Deze nieuwe subjectiviteit wordt beoefend door het “Nomadisch motel van de toekomstige stad”, een sculpturaal element dat Smiljanić gebruikt in de performance als een interpretatief middel voor een theoretisch discours dat een meer gefragmenteerde, nomadische, tentaculaire manier van denken voorstelt (i.e. Stengers, Haraway, Braidotti and Russ die uitgebreid schrijven over actief verlangen om subjectiviteit opnieuw uit te vinden als een reeks van mutante waarden).

Vanja Smiljanic

Vanja Smiljanić is een beeldend en performance kunstenaar. Ze woont en werkt in Keulen. Smiljanić richt zich op interdisciplinaire projecten en het onderzoek ligt in kruisbestuivingen op het gebied van beeldende kunst, video en performance. In haar praktijk gebruikt ze vaak het model van performance-lecture als een manier om fictieve en experimentele universa te overbruggen, bestaande uit technische apparatuur, diagrammen en sci-fi povera sculpturen. Door andere, ongeëvenaarde realiteitssystemen te verbinden, getuigt Vanja's werk van een basis voor de ideologieën als vervreemde regimes, steeds terugkomend op haar eigen lichaam als een vat voor vertelling, vaak verschuivend tussen de positie van een orakel en verteller.

Credits

Concept & Performanc: Vanja SmiljanićDramaturgy: Pierre RubioChoreographic consultant: Reuth ShemeshCoproduction: KHM CologneSupported by: Kunststiftung NRW, wpZimmer Antwerp, Kunstencentrum Buda Kortrijk, Unarius Academy of Science, El Cajon