Familiestraat
©Thomas Verstraeten

PROJECT

Familiestraat

Met “Familiestraat” verkent Thomas Verstraeten de werkelijk buitengewone, maar ook doodnormale straat waar hij woont, in het hart van de Seefhoek in Antwerpen – een van de meest bruisende delen van de stad. Sinds 2020 inventariseert en beschrijft Thomas het dagelijkse leven, dat hij vervolgens onderzoekt door verbanden te leggen tussen wat er in zijn straat gebeurt en wat er om ons heen in de wereld gebeurt – zo plaatst hij de wereldgeschiedenis tegenover de geschiedenis van zijn straat, en omgekeerd.

In de Familiestraat zullen 200 buurtbewoners deelnemen aan een zes uur durende re-enactment van bepaalde onderdelen uit het leven in 2020. Zou iemand die een bloempot uit zijn raam laat vallen, onbewust een andere wereldse gebeurtenis in gang zetten?
Voor deze performance bouwt de kunstenaar een levensgrote replica van de Familiestraat in karton. De Familiestraat is een performance over de invloed van het grote op het kleine en vice versa. Een poëtische en fragiele poging om het leven te begrijpen.

Thomas Verstraeten

In zijn werk verkent en versmelt Thomas de podiumkunsten met de beeldende kunsten. Met zijn beeldende praktijk verkent de kunstenaar de zowel zichtbare als verborgen verhalen die voortkomen uit de bewegingen van de stad en haar inwoners.En het is door zijn meer performance-gebaseerde praktijken dat hij het gewone transformeert in iets buitengewoons - iets getheatraliseerd.

Credits

Concept: Thomas VerstraetenActeerprestaties: 200 people from the Seefhoek neighbourhoodProductiemanager: Joris Goorden, Eline Verzelen, Adel Setta, Yuni MahieuAssistent-directeur: Janne CoonenDramaturgie: Mark Luyten, Leen HammeneckerLichtontwerp: Ken HiocoGeluidsontwerp: Senjan JansenKostuumontwerp: Judith Van HerckDecor opbouw: Luc Galle, Charissa Plasmans, Hannelore Dreher, Patrick da Silva ea.Special effects: Lieven SlabbinckIn samenwerking met: Perpodium (Antwerpen)Productie: DE SINGEL, d e t h e a t e r m a k e rCo-productie: CAMPO (Gent), Het Oude Badhuis(Antwerpen)Met de Steun van: De Vlaamse Regering, Stad Antwerpen, Cultuur District Antwerpen