ESCAUT! ESCAUT! Een literaire Scheldetocht

PROJECT

ESCAUT! ESCAUT! Een literaire Scheldetocht

Katharina Smets werkt als regisseur en producer bij wpZimmer aan de poëtische radioreeks ESCAUT! ESCAUT! Een literaire Scheldetocht met Verhaeren & Co in opdracht van Klara (VRT) en het Letterenhuis Anwerpen. Centraal staan de symbolistische dichters die 100 jaar geleden aan de Schelde geboren zijn, van huis uit Franstalig maar internationaal bekend: Emile Verhaeren, Maurice Maeterlinck, Max Elskamp, Georges Eekhout, Charles Van Lerberghe en Georges Rodenbach.

De dichter Emile Verhaeren was een Franstalige Vlaming, geboren in Sint Amands aan de Schelde. In 2016 is hij honderd jaar geleden overleden, in 1916 kwam hij om bij een tragisch treinongeval. Hoewel hij nu in Vlaanderen niet zo gekend is, was hij een literaire beroemdheid in zijn tijd. In de radioreeks reist Katharina langs de Schelde van Antwerpen tot de bron, in het gezelschap van onder andere Benno Barnard, Jan Lampo, Rik Hemmerijckx, Leen Huet en Maarten Inghels.

Katharina Smets

1984 BE
Katharina Smets is een onafhankelijke radiomaker met een achtergrond in filosofie, filologie en theaterwetenschappen. Ze werkte voor onder andere Klara, Radio 1, VPRO, BBC World Service en NPR. Ze doceert audiostorytelling aan de afdeling Woord van het Koninklijk Conservatorium in Antwerpen en begeleidt radioreporters van de VRT nieuwsdienst. De laatste jaren verschuift haar werkgebied steeds meer richting theater en live radio-performance.

Katharina Smets werkte mee aan de voorstelling KOPfKINO van Annelies van Hullebusch en Radio Kiel van Karl Philips. Ze maakte samen met Inne Eysermans een audiogids voor Cultuurcentrum Kortrijk en de performance Detroit live. Hiernaast organiseert ze nieuwe Luister in het duister avonden voor het Vlaams-Nederlands huis deBuren en De Brakke Grond, presenteert ze het Salon der verbeelding in Bozar en maakt ze opnames voor Belgian Americans in de VS.

Credits

Regie en productie (opname en montage): Katharina SmetsIn opdracht van: Klara (VRT)In samenwerking met : Letterenhuis, Antwerpen Boekenstad en Emile Verhaeren MuseumIn het kader van: Tentoonstelling ESCAUT! ESCAUT! Een literaire Scheldetocht, verwacht in het najaar 2016 in het Letterenhuis in AntwerpenBeeld: Olmo Peeters