Elastic Habitat

PROJECT

Elastic Habitat

Elastic Habitat is een immersieve installatie – een soort speeltuin zeg maar – die je uitnodigt textiele sculpturen te onderzoeken, aan te raken of zelfs te dragen. Helena Dietrich ontwierp de textiele figuren samen met Janneke Raaphorst op basis van één-op-één-sessies met verschillende gasten. Tijdens deze gesprekken onderzochten ze de persoonlijke perceptie van het eigen lichaam. Valt je persoonlijkheid samen met dat lichaam en alles wat het omringt? En als je daar dingen aan verandert, verander je dan zelf ook? Je kruipt letterlijk in de huid van een denkbeeldig lichaam en krijgt zo de tijd om op een onbevangen, zintuigelijke, intuïtieve manier je eigen identiteit te onderzoeken.

Tijdens haar residentie in wpZimmer experimenteert Helena Dietrich met reconfiguratieprocessen. Zo probeert ze onzichtbare innerlijke processen te materialiseren in de vorm van zogenaamde ‘ghost-cloths’. In één-op-één sessies van 3 uur met verschillende deelnemers zoekt ze naar ‘aanwezigheden’ die ze probeert te laten verschijnen via spraak, beelden en beweging, wat moet uitmonden in een script over hoe ze te laten materialiseren in een ‘lichaamsvorm’ met behulp van stoffen. Via de documentatie van elke stap wordt telkens een script voor een nieuwe ‘lichaams-figuur’ gecreëerd. Deze worden vervolgens geproduceerd in samenwerking met kunstenaar en kostuumontwerper Janneke Raaphorst.

Helena Dietrich

Helena Dietrichs transdisciplinaire werk wordt beïnvloed door feministische, postkoloniale theorieën en de studie van rituelen, transformatieve lichaamservaringen en hun politieke en maatschappelijke implicaties. Haar artistieke benadering is vaak procesmatig en betrekt het publiek als deelnemers in verschillende stadia.

Janneke Raaphorst

Janneke Raaphorst werkt met tekst en textiel. Ze maakt vliegende tapijten als voertuigen voor fantasie, vertelkunst of reizen, waarbij ze oog heeft voor verbinding én desintegratie. Het contrast tussen geboorte en dood laat ruimte voor transformatie. Haar fascinatie voor het leven van materialen leidde tot een specialisatie in de performativiteit van textiel. Het kan gaan om een plastic zakje dat een t-shirt wordt of om een cateringservice met uit elkaar vallende t-shirts. Als kostuumontwerper werkt ze samen met choreografen in hedendaagse dans. De dansers brengen haar werk tot leven: zij belichamen voortdurende verandering.