El cantar del playo or… a song is a rose is a thorn
El cantar del playo or… a song is a rose is a thorn

PROJECT

El cantar del playo or… a song is a rose is a thorn

De romantische muziek van verschillende Spaanstalige artiesten tussen 1960 en 1990 is weer populair… nu in het nachtleven van Costa Rica van begin 2010. Plancha, zoals het genre later werd genoemd, deed de nostalgie herleven die werd geassocieerd met liedjes waar “onze moeders en grootmoeders naar luisterden als ze het huishouden deden” (plancha betekent letterlijk “muziek om kleren te strijken”). Deze muziek, vol van theatraliteit, die vaak de fantasie en het lijden van de romantische liefde viert, is nauw verbonden met het melodrama en de telenovela-cultuur.

Het was ook de grondstof voor de kunst van de transformistas (drag queens) in gay bars en werd zeer gekoesterd in de jukeboxen van de verschillende oude cantinas (bars). Tijdens deze residentie zullen Mario Barrantes Espinoza en Pablo Esbert Lilienfeld door de uitgestrekte geluidswerelden van het plancha-genre navigeren.

Mario José Barrantes Espinoza

BE
Mario José Barrantes Espinoza is een Costa Ricaans-Nicaraguaanse artiest die vandaag in Brussel woont. Hij studeerde theater en dans aan de Nationale Universiteit van Costa Rica, voor hij naar België verhuisde, waar hij afstudeerde aan de Training Cycle and Research Studios van P.A.R.T.S., onder leiding van Bojana Cvejić en Alain Franco.