ÉIST LIOM (Listen to me)

PROJECT

ÉIST LIOM (Listen to me)

Voor haar nieuw onderzoeksproject Listen to me of Éist liom startte Zoe Ní Riordáin een nieuw idee voor een voorstelling in de Ierse taal. Het idee is om een opera te maken bestaande uit slechts een kant van gesprekken van verschillende scenario’s. Bijvoorbeeld een sociaal werker die een huisbezoek bij een familie brengt, horen we enkel vragen stellen, maar de antwoorden blijven uit. Zoe zou graag werken met mensen vanuit verschillende achtergronden, met verschillende leeftijden, etc. die elk een voor hen op muziek gecomponeerde tekst voordragen.

“Het idee om in het Iers te schrijven speelt al even door mijn hoofd. Ik ben opgegroeid met de Ierse taal (ik ging naar een Iers sprekende school), maar geen van mijn ouders is Iers of spreekt zelfs Iers. Ik ben geïnteresseerd in de nieuwe generatie immigranten die Iers leren spreken als verplichte taal. Ik wil graag hun stemmen, accenten en interpretaties van de taal horen die volgens mij poëtisch en mooi klinken. Vervolgens ben ik ook geïnteresseerd in het resultaat van Ieren en immigranten die samen Iers zullen spreken. Ik heb wat materiaal geschreven (conversaties en muziek) en wil dit aanvullen met mariaal uit overhoorde gesprekken en artikels.”

Zoe Ní Riordáin doet ook onderzoek over empathie, hoe we luisteren, naar wie we luisteren en waarom. Daarbij zal ze ook kijken naar vervreemding als thema; zowel via de ervaring met de immigranten als de zovele Ierse inwoners die Iers als vreemde taal ervaren.

Zoe Ní Riordáin

Zoe is een onafhankelijke theaterschrijver, regisseur en muzikant uit Dublin. Tot heden heeft ze drie theaterstukken op haar conto staan; The Well Rested Terrorist, Recovery, en Everything I Do. Zoe is geïnteresseerd hoe muziek werkt in theater en diens spirituele crisis van verbinding dat haar hart breekt.

Zoe ontving de Pan Pan International Mentorship Bursary 2018 om haar volgende voorstelling Éist Liom te ontwikkelen. Ze ontving ook de Irish Arts Council Development award voor dit project. Dit jaar stichtte ze het theater- en muziekgezelschap One Two One Two met haar compagnon du route Maud Lee.