Don Quichot
© Philippe Beloul

PROJECT

Don Quichot

Philippe Beloul werkt momenteel aan een enscenering van het bekende verhaal van Cervantes, Don Quichot.

Met zijn klein gezelschap identificeert Philippe zich met Quichot, die een avontuur begint dat op het eerste zicht zijn capaciteiten als avonturier ver overstijgt. Quichot begint aan een verloren strijd. En Cervantes stelt vragen die actueel zijn in de wereld van vandaag, de overgang, de zoektocht naar een nieuwe geschiedenis. Is het naïef om een nieuwe held te zoeken? Een nieuwe heldin?

De vorm van de voorstelling is als het ware een carrousel van lecture-performances en tableaux vivants. Het is een burleske seance, die de geesten van het boek probeert op te wekken.

Iedereen kent Don Quichot, zonder het boek te hebben gelezen. Het roert in de mogelijk herinneringen of vertelsels die de kijker van het boek heeft. De keuze van passages die Philippe zal lezen of spelen kan verwarring veroorzaken. Verschillende acteurs spelen de personages van het boek op verschillende momenten. Sommige rekwisieten zullen duidelijk uit de tijd van Cervantes en Don Quichot afstammen, andere maken een hedendaagse connotatie.

De kijker zal zich steeds de vraag stellen of zijn buurman meer weet. Beetje voor beetje wordt zijn nieuwsgierigheid aangewakkerd.

Philippe Beloul

FR
Het werk van Philippe Beloul situeert zich in de podiumkunsten, maar experimenteert tegelijkertijd met andere media of platformen zoals live tutorial performances en audio streaming evenementen. Hij presenteert zijn werk internationaal en blijft projecten ontwikkelen met andere artiesten, zowel in samenwerkingen als uitvoeringen.

Nadat hij dans gestudeerd heeft in Cannes werkte Philippe verschillende jaren als medewerker en performer. Hij creëerde en speelde voor Les Ballets C de la B met Alain Platel in La Tristeza Complice (1995). Hij speelde mee in Une Vie Inutile (2000) van Peeping Tom en maakte de soundtracks voor hun voorstelling Le Jardin. Daarnaast creëerde hij de muziek voor 5, een stuk van Sarah Ludi voor ZOO/Thomas Hauert in 2003. He speelde met Hush Hush Hush, Walter Verdin en Alexandra Bachzetsis en acteerde in de film Somewhere in Between van Pierre Coulibeuf over het werk van Meg Stuart.

Credits

Concept en creatie: Philippe BeloulPerformers: Gert Beyns, Younes Zarhoni, Leandro Bastista, Sille Beloul and Philippe BeloulResidenties: ARC, BUDA kunstencentrum, Vooruit, Netwerk Aalst, wpZimmer