Composities in het wilde weg
© Marc-Coudrais

PROJECT

Composities in het wilde weg

De kunstpraktijk van Wouter Krokaert draait rond de observatie en de ontrafeling van zijn omgeving. De beslissing om een medium te gebruiken resulteert uit het verlangen om zich op bepaalde aspecten te concentreren. Door met potlood op papier te tekenen legt hij zich toe op lijnen, vormen en richtingen, terwijl fotografie zorgt voor een focus op kleur en licht. Dansen of choreografie is voor hem dan weer een manier van tekenen, maar dan met een andere relatie tot zwaartekracht en tijd.

Een volgende stap, die in 2017 is ondernomen, was de creatie van objecten en andere visuele elementen die uit deze waarnemingen voortkomen. Deze objecten zijn geen einde op zich, maar dienen als fundamenten voor een nieuw landschap. In dit landschap wil Krokaert iets essentieels zoeken, iets dat hij hoopt te vinden door te plaatsen en te verplaatsen, door te schuiven en te verschuiven. Ergens op de grens tussen nog nauwelijks iets en al te veel, tussen wildernis en compositie, tussen ogenschijnlijk chaotisch en schijnbaar gecomponeerd.

Tijdens zijn residentie in wpZimmer zal Wouter Krokaert samen met Charlotte Vanden Eynde en Katja Dreyer verder werken op de choreografie. Het materiaal aan bewegingen moet richting geven aan de kijk op het landschap dat later in het creatieproces zal uitgewerkt worden. Daarnaast zal hij individueel verder werken aan de objecten.

Wouter Krokaert

De nood om te tekenen gaf Wouter Krokaert de zin om grafisch ontwerp te studeren. Het was tijdens deze studies dat hij dans ontdekte, een uitdrukkingsvorm dat hetzelfde verlangen beantwoordde. Dit leidde tot samenwerkingen met Meg Stuart en Gary Hill, Rachid Ouramdane, Claude Wampler, Emmanuelle Huynh, Yukiko Shinozaki en Heine Avdal, Pieter Ampe, Barbara Mavro Thalassitis, Marc Vanrunxt, Germaine Kruip, Mette Edvardsen, en op lange termijn; Christian Rizzo, naast anderen.

Hij heeft tekeningen gemaakt voor het Koninklijke Museum voor Kunst en Geschiedenis (Brussel), voor het Musée de la mode et du Textile (Parijs), en was te zien tijdens tentoonstelling in Espace le Carré (Lille), la Maison Grégoire (Brussel), Museum M (Leuven), the Lux (Valence) en ICI-CCN (Montpellier). Daarnaast heeft hij het boek Paysage avec Jeanne (bij Frémok) gepubliceerd, waarin hij eigen tekeningen confronteerde met die van Jeanne le Peillet.

Credits

Concept en beeldende kunst: Wouter KrokaertSpel: Charlotte Vanden Eynde, Katja Dreyer en Wouter KrokaertGeluidsontwerp: Sylvie BouteillerKostuumontwerp: An BreugelmansCo-productie: workspacebrussels, kunstencentrum BUDA, wpZimmer, C-Takt