Commitment Phobe
© Lisa Maatjens

PROJECT

Commitment Phobe

Commitment Phobe is een project in ontwikkeling dat ambiguïteit en twijfel onderzoekt. Het is een reactie op een waargenomen sociale en culturele vraag naar het duidelijke, het zekere en het consistente – manieren waarop ons wordt geleerd dat het de moeite waard en begrijpelijk is dat een mens is. En op de toenemende noodzaak om sterke, vastomlijnde, persoonlijke en politieke standpunten in te nemen, langs binaire lijnen.

Hoe kunnen we twijfel opvatten als een hulpmiddel? Hoe kunnen we ambiguïteit waarderen zonder onszelf machteloos te maken? Commitment Phobe is een experiment in het niet weten, in het in beweging houden, en in wat het zou kunnen betekenen om geen “standpunt in te nemen” als een politieke keuze.

Ira Brand

Ira is een kunstenaar, schrijver, performance-maker, en curator. Ze studeerde in 2007 af aan het Dartington College of Arts, en voltooide in 2019 de DAS Theatre Masters in Amsterdam, waar ze nu gevestigd is. Ze maakt live, interdisciplinaire voorstellingen: solo podiumvoorstellingen, een-op-een stukken, duetten, of participatief werk. Ze gebruikt persoonlijke uitgangspunten om te spreken over bredere sociale, politieke en formele kwesties. Een actuele thematische focus is macht en hoe die wordt gevoeld en uitgeoefend - specifiek via taal, gender en verlangen.