PROJECT

Both, Two

In Both, Two onderzoeken Tussing & Vanderbruggen het duet, de kleinste eenheid van samenheid. Het dansduet is een genre met een geschiedenis. In hun vertrouwde vormen geven duetten de waaier aan vertelmogelijkheden weer die in een zekere culturele verbeeldingswereld weerklinken. In het bijzonder onthullen ze nuchtere houdingen m.b.t. wie beweegt, hoe en onder welke voorwaarden.

Wanneer twee mensen samen dansen, wordt een hele constellatie van uitnodigingen, toestemmingen en verboden weergegeven. Both, Two nodigt de toeschouwer uit om met het hele lichaam in deze complexe, meer-dan-menselijke ecologie te springen: het werk vraagt ons niet alleen te kijken, maar ook te voelen. Kunnen we een duet horen? Hoe voelt het aan? Kostuums met een tastbare textuur, wervelende lucht- en klankstromen en een tactiel programmaboekje vullen de bewegingen van tastbaar vlezige lichamen aan. Het is een reis voor de proximale zintuigen, die op ongebruikelijke manieren het visuele en het auditieve doorkruist. Dit duet overstijgt in vele opzichten zijn stijlfiguur en doet ons halt houden bij wat het is om vandaag de dag met zijn tweeën samen te zijn.

Vera Tussing

1982 DE, BE
Vera Tussing studeerde af aan de London Contemporary Dance School en werkte de afgelopen 10 jaar als danser, maker en regisseur in België, het Verenigd Koninkrijk, Canada en doorheen Europa. In 2011 ging Trilogy in premiere, een samenwerking met Albert Quesada, waarna ze zich zette aan haar eigen producties You Ain't Heard Nothing Yet (2012), T-Dance (2014) en de beweging-geluidsintstallatie Sound Bed. De voorstelling The Palm of Your Hand creëerde Tussing in 2015 en Mazing zag het licht in 2016. In 2017 presenteerde ze een herwerking voor blinden of slechtzienden van The Palm of Your Hand in CND Paris. Deze voorstelling is deel van The Humane Body Project met ImPulsTanz (Wenen), Kaaitheater (Brussel) en The Place (London) als partners. Both, Two een duet met Esse Vanderbruggen ging in première in Kaaistudio's in 2018.

Credits

Performance en creatie: Vera Tussing en Esse VanderbruggenGeluid: Mike PicknettLicht: Bert Van DijckKostuum: Sofie DurnezRegie: Vera TussingDramaturgie: Seb KannFeedback: Saïd Gharbi Copywriting: JS RafaeliFotografie: Alessandra RocchettiVideo: Zoilly MolnarProductie: HirosCo-productie: Kaaitheater, KAAP, The Place, IN / FINITYOndersteuning, onderzoek, residenties: Vlaamse Gemeenschap, South East Dance, The Place, CND Paris, Tanzhaus Zuerich, ImpulsTanz , BUDA, STUK, KAAP, De Markten, Cc 't Vondel, De Warande, Stems Gallery / Cindy Daignault, Klein VerzetTactile Programme Note: Anna Goette, Bert Van Dijck, Esse Verbruggen & Vera TussingBijkomende steun en dank aan: Esther Severi, Anneleen Keppens, Zoltan Vakulya, Chen Wei Lee, Gorka Gurrutxaga, Laura Poletti, Magrit Duchateau, TOPAZ, Susan Carter-Schwantes & Clara Levy