Blue Skies Forever

PROJECT

Blue Skies Forever

In 2016 vuurt Beyoncé haar videoclip Hold up op de wereld af. Deze vertoont wel erg veel gelijkenissen met het videowerk Ever is Over All van Pipilotti Rist uit 1997. Gefascineerd door de verschillende vrouwbeelden in de video’s gaat buren op hun beurt aan de slag met de twee figuren uit Ever is Over All: Dorothy, naar het gelijknamige personage uit the Wizard of Oz, en de agente Officer.

In een droomachtig, associatief spel zoekt buren hoe ze deze figuren kunnen verbeelden, herbeelden, ontbinden en verbinden. Dit met de nodige zin voor abstractie en humor. Ze kruipen letterlijk in hun kleren en transformeren opnieuw en opnieuw.

Eind 2012 richtten Oshin Albrecht en Melissa Mabesoone het collectief ‘buren’ op. Hun werk bestaat uit performances, video’s, installaties, prints, objecten en film en bestrijkt thema’s als het vrouwelijke, de gemeenschap, wonen, seksualiteit, werk, popmuziek en neoliberale fantasieën.

buren

buren werd eind 2012 opgericht door Oshin Albrecht (°1986) en Melissa Mabesoone (°1988). Hun werk bestaat uit performances video, installaties, prints, objecten en film en bestrijkt thema’s als het vrouwelijke, gemeenschap, wonen, seksualiteit, werk, popmuziek en neoliberale fantasieën. Deze onderwerpen worden benaderd met ironie, humor en een toekomstgerichte verbeeldingskracht. Centraal staat de (de)constructie van beeld en taal. Oshin en Melissa spelen met de betekenis van objecten, zetten hun lichaam in als voorwerp en deconstrueren telkens opnieuw het beeld en de scène, in een spel waarbij lichaam, object, woord en omgeving in elkaar schuiven. Het werk van buren wordt zowel in een beeldende kunst context gepresenteerd als in een theatercontext.

Met 'Blue Skies Forever' maakten ze een voorstelling die speelt met de frontale blik in het theater, vrouwbeelden en (ver)beeldende referenties. Het duo ontwikkelde samen met Peter Aers het salon 'To Care as Caress' bij Vrijstaat O. en creëerde samen met Frank&Robbert/Robbert&Frank de tentoonstelling 'The Pursuit of the Gentlemen’s Gentlemen' bij Croxhapox. In april 2017 brachten de twee het boek 'Confusion of Tongues' uit, bij Posture Editions in samenwerking met Koen Brams. Eind 2017 werden ze samen HISK- laureaat.

Credits

Concept en spel: buren (Melissa Mabesoon & Oshin Albrecht)Derde oog: Charlotte Vanden EyndeStemcoach: Jakob AmpeMuziek en geluid: Benjamin Dousselaere en Ferre MarnefDecor: buren & Dominiek ColpaertLichtontwerp: Frouke Van GheluweMet de steun van : Vlaamse Gemeenschap, STUK, Vooruit, Gouvernement, De Brakke Grond, wpZimmer & CC Scharpoord