Betrayal
© Valerie De Visscher

PROJECT

Betrayal

Met Betrayal zet Mesut Arslan een klassieker van Pinter op de planken over een driehoeksverhouding die ons tijdbesef op z’n kop zet en begint met het einde van het overspel. Dat aspect dat mensen niet enkel door andere mensen worden verraden, maar ook door de tijd zelf, is er een dat Arslan in deze creatie verder wil ontwikkelen. Geïnspireerd door Villem Flusser’s suggesties in zijn boek We Shall Survive In The Memory Of Others zal Pinter’s lineaire narratief cirkelvormig worden opgevat. Op die manier zal de voorstelling een soort van ‘toekomstig geheugen’ bij de toeschouwer installeren.

Het vertrekpunt van deze creatie is de installatie ‘NEVEL’ van beeldend kunstenaar Lawrence Malstaf. In die installatie wordt de ruimte voortdurend gerecreëerd door bewegende transparante muren, waardoor het spel dat tijd en geheugen met ons speelt tastbaar wordt gemaakt.

Mesut Arslan

Regisseur en theatermaker Mesut Arslan groeit op in Izmir (Turkije). Op zijn twintigste neemt hij alleen een vliegtuig naar België. Na een aantal jaren legt hij er zich toe op het maken van theater en richt hij zijn eigen gezelschap op. Met de Anatolië Theater Groep (ATG) heeft hij vooral succes in de Turkse gemeenschap. Langzamerhand creëert hij een eigen stijl die evolueert naar een beeldtaal waarbij taal op experimentele wijze verwerkt wordt. Samenwerkingen met visuele kunstenaars als Lawrence Malstaf zijn terugkerende elementen die zijn werk karakteriseren.

Daarnaast richt hij ook Platform 0090 op, een werkplaats en draaischijf voor onderzoek, creatie en presentatie van multidisciplinaire kunst met referenties naar het Midden-Westen.

Sinds 2017 is Mesut geassocieerd met de KVS. Voor zijn eerste KVS-creatie greep hij terug naar zijn theaterheld Eric De Volder en pakte Nachtelijk Symposium aan. Hij werkt, samen met Michael De Cock, ook mee aan de voorstelling Kamyon.

Credits

Tekst: Harold PinterRegie: Mesut ArslanScenografie: Lawrence MalstafDramaturgie: Ata UnalActeurs: Dennis Deter, Lotte Heijtenis, Thomas ProkschLicht scenografie: Jan MaertensSoundscape: Charo CalvoKostuumontwerp: Rike FischerTechniek: Turan TavarProductie: OnderHetVel, Platform 0090Co-productie: Toneelhuis, t,arsenaal mechelen, TAKT Dommelhof, wpZImmer, Istanbul Theatre Festival