A Football Waltz
© Presentation History

PROJECT

A Football Waltz

Voor wie dacht dat kunst en voetbal totaal gescheiden werelden zijn: think again. De Australische theatermaker Ahilan Ratnamohan groeide op met een vurige passie voor beide, en ook professioneel meanderde zijn carrière zowel langs voetbalclubs en theatergezelschappen in verschillende continenten. Tot Ahil onder de vleugels van het gerenommeerde Australische gezelschap Urban Theatre Projects zijn passies samenbracht in de productie ‘The Football Diaries‘. Met een bal als motor voor fysiek theater ging hij daar op zoek naar de parallellen tussen sportieve strategie en choreografie. Ook in zijn eerste regie ‘Michael Essien I want to play as you…‘ (2013) lopen sport en bewegingstheater door elkaar, los van louter behendige kunstjes. Een groep van 6 Nigeriaanse voetballers trappen een salvo aan verhalen af met de fysieke dynamiek van topsporters. En in ‘SDS 1‘ tenslotte, een solo zonder tekst, puurde hij samen met dramaturg Kristof Persyn de bewegingstaal van voetbal verder uit tot een zelfstandige choreografie die eens herkenbaar en dan bevreemdend misplaatst overkomt.

Na een reeks residenties en presentaties van het Perth Institute for Contemporary Arts in Australië, tot Tanzhaus Zürich of CC Berchem werkt Ahil momenteel aan ‘Drill‘, een nieuw groepsstuk dat hoofdzakelijk het ritueel van de training bij atleten onder handen neemt. Atletische bewegingen worden er ontleedt in choreografische patronen tot vooral de mannelijke identiteitskenmerken die verbonden zijn aan voetbal zichtbaar worden. In wpZimmer werkt Ahil onder de noemer ‘A Football Waltz‘ aan een specifiek onderdeel van die voorstelling, een hoogst energiek duo met sprinter/b-boy/danser Immanuel Dado.

Ahilan Ratnamohan

Ahilan Ratnamohan is een performancemaker die met onconventionele vormen en spelers werkt om cross-disciplinaire voorstellingen te maken. Hij is geïnspireerd door sport, film en taalkunde. Toen hij twintig was, probeerde Ahil carrière te maken als professioneel voetballer in Nederland, Duitsland en Zweden. Sinds 2007 begon hij zich te concentreren op hedendaagse performances. Hij werkte daarvoor samen met een reeks van gezelschappen in Sydney, voornamelijk met Urban Theatre Projects, Branch Nebula en Martin del Amo.

Sinds 2012 is hij gevestigd in Antwerpen waar hij zijn eigen projecten begon te leiden. In deze periode toerde zijn werk doorheen Europa en Australië. De samenwerking met een groep West-Afrikaanse voetballers in de voorstelling Michael Essien I want to play as you... leidde tot de formatie van een nieuw gezelschap, The Star Boys Collective.