Neverland

PROJECT

Neverland (2008)

Neverland is een video die de professionele Michael Jackson-impersonator Christophe Lesquesne (Christ’Of) in beeld brengt als Michael Jackson. Christophe werd vrijwel toevallig een Jackson-impersonator. Na een imitatie voor vrienden op een feestje begonnen de uitnodigingen binnen te komen. Toen tien jaar later de schandalen rond Jackson bekend raakten, bleef de telefoon weer stil. Hij verloor zijn origineel, dat stopte met produceren. Maar Christophe stopte zelf niet. Door zijn virtuoze imitaties werd Christophe een soort spookachtig lichaam, meer reëel dan Jackson zelf.

Dit gegeven bracht Andros Zins-Browne ertoe om onderzoek te doen naar holografische projectoren. In Neverland ziet de toeschouwer een lichaam dat tegelijk echt en onecht is bewegen als een driedimensionaal beeld. Ogenschijnlijk levensecht, maar niet reëel. De video-installatie maakt namelijk gebruik van de negentiende-eeuwse techniek die bekend staat als Pepper’s Ghost. Maar de aanwezigheid van een levende persoon in de coulissen is vervangen door een geprojecteerd beeld, en er wordt geen gebruik gemaakt van een glasplaat, maar wel van flinterdun plastiek. Het effect is dat van een compleet autonoom, vrij bewegend, driedimensionaal beeld. Een hologram.

Voorbije Data

Augustus 2010

24/08
HAU1/Tanz im August (Berlin)
25/08
HAU1/Tanz im August (Berlin)
26/08
HAU1/Tanz im August (Berlin)
27/08
HAU1/Tanz im August (Berlin)

Juni 2010

19/06
wpZimmer/Kunsten Noord (Antwerpen)
20/06
wpZimmer/Kunsten Noord (Antwerpen)

April 2010

22/04
STUK (Leuven)
23/04
STUK (Leuven)

Mei 2008

28/05
Buda (Kortrijk)

Mei 2009

29/05
Buda (Kortrijk)
30/05
Buda (Kortrijk)

April 2008

17/04
DeSingel/De Donderdagen (Antwerpen)

Credits

Installatie: Andros Zins-BrowneDans: Christophe LesqueneVideo: Koen Moerman (Buda-Kortrijk)Techniek: Koen DeveuxTechnische assistentie: Peter De GoyConstructie: Andros Zins-BrowneProductie: wpZimmerOndersteuning: stad AntwerpenDank aan: Barbara Raes, PIH (Kortrijk), Laurent Liefooghe, Rommelo Yu, Troubleyn (Antwerp), Llerandi Begonia