Haiti o Ayiti
© Libidiunga Commons

PROJECT

Haiti o Ayiti (2019)

Ayiti, eiland van bergen, waar de Tainos, Arawaks, Marien, Magua, Maguana, Xaragua en vele anderen samenleefden toen christopher columbus in 1492 voet aan wal zette. Zijn komst markeerde het begin van de genocide, het brutale extractivisme van vele gebieden van Abya Yala en de transatlantische slavenhandel van Afrikaanse personen. Meer dan 500 jaar heeft dit europees gedefineerde Amerika stand gehouden. Te midden van de vele en aanhoudende opstanden werd één dansbijeenkomst berucht: een congres, Vodou-ceremonie en oorlogsraad bijeengeroepen door een Afrikaanse priesteres. Deze dansbijeenkomst ontketende uiteindelijk de glorieuze en triomfantelijke Haïtaanse Revolutie in 1791. Tot op vandaag is deze Revolutie nog afwezig in de politieke verbeelding van hen die strijden voor een wereld waar vele werelden een plek hebben.

Cecilia Lisa Eliceche en Leandro Nerefuh willen leren van Haïti met betrekking tot de anti-koloniale weerstand in de vorm van dans en cultivering. Men is niemand zonder de anderen. Samen met vele uitstekende medewerkers maken ze een werk tere ere van Ayiti, zijn rijkdom, zijn dansen en zijn goddelijke inwoners. Een eerbetoon aan het eiland in de vorm van een dansgedicht, dat in de diepe wateren van het Caraïbisch gebied duikt. Abismus invocatia Abismus.

Voorbije Data

Mei 2019

November 2019

07/11
De Brakke Grond (Amsterdam (NL))
08/11
De Brakke Grond (Amsterdam (NL))
20/11
Vooruit (Gent)
21/11
Vooruit (Gent)

Maart 2020

26/03
CC Strombeek/workspacebrussels (cancelled due to COVID-19) (Grimbergen)

April 2020

Maart 2021

12/03
STUK (Leuven)

Credits

Het oproepen en choreografie: Cecilia Lisa ElicecheMilieuprogrammatie en secretariaat: Leandro NerefuhDans: Cecilia Lisa Eliceche, Estelle Foli Adjo, Luciana BaraunaBewegingstraining en advies voor Yanvalou: Dieufel Lamisere en Estelle Foli AdjoBewegingstraining en advies voor Oxumare en Ewa: Nancy de Souza (Cici) en Luciana BaraunaGeluid: Cecilia Lisa Eliceche en Leandro Nerefuh in samenwerking met Clarins da Bahia, Ton Tonceles (Irmãos no Coro)Introductie tot de Haïtiaanse drums: James SavoyTekstcorrectie en advies: Jean-Daniel Lafontant en Nancy de Souza (Cici)Kostuums en attributen: Leandro Nerefuh, Dubréus Lhérisson, Camila Rossi Kennerley Productie: wpZimmer with Cecilia Lisa Eliceche, Leandro Nerefuh, Abentumba Coproductie: C-TAKT (Neerpelt), Kunstencentrum Vooruit (Gent), STUK, De Brakke Grond (Amsterdam), Kunstenwerkplaats Pianofabriek (Brussel), Workspacebrussels (Brussel), Sala do Coro do Teatro Castro AlvesArtiest in residentie: Haïti Dansco (Cap-Haitien, Haïti), Teatro Vila Vehla (Salvador, Bahia), Ilê Pierre Fatumbi Verger (Salvador, Bahia)Met de steun van : de Vlaamse GemeenschapDank aan: de vrienden van de slangen - Tumba Junsara, Paulo França, Moises Lino e Silva, Arthur Seabra (fotografie), Thales de Azevedo, Som Peba, Camila Rossi Kennerley, Yan Britto, Junior Oliveira, Helga Baert, Carine Meulders, Tarek Halaby, Gloria Wekker, Quinsy Gario, Mathieu Charles, Rose-Myrtha Vercammen.Alle beelden zijn onder de licentie van : Libidiunga Commons

Info

Dans
Taal: LNP