Forensic Plant Lab

PROJECT

Forensic Plant Lab (2020.2021)

In mei 2020 begonnen The Toxic Detective en The Guardian of Nature aan hun eerste zaak onder de naam ‘Forensic Plant Lab’. Het lab onderzoekt misdaden waarbij meer-dan-mensen betrokken zijn.

CASE ZERO – De Liereman

In de nacht van 23 mei werden 117 eikenbomen in Landschap De Liereman in Oud-Turnhout (België) door (een) onbekende persoon (personen) omgezaagd. De politie omschreef het als een misdrijf tegen de openbare orde (?). Het onderzoek wordt voortgezet tot de dader is gepakt. Status van het onderzoek: GEKLASSIFICEERD.

‘De Liereman’ of ‘de gruwelijke bomenmoordmysterie’ zaak verzamelt de belangen van The Toxic Detective en The Guardian of Nature. Het is een speeltuin voor collectieve experimenten. Het onderzoek is niet gericht op het vinden van de dader, maar op het verkennen van de samenwerking en het vormgeven van de persona van de twee onderzoekers door het creëren van instrumenten die de dominante opvattingen over de kaders van misdaden waarbij meer-dan-mensen betrokken zijn, uitdagen.

Over de Forensische Onderzoekers

The Toxic Detective is een onderzoeker in osmose, besmet, geïnjecteerd en zich er volledig van bewust dat toxiciteit noodzakelijk is om te overleven. Ze is een verzameling van verschillende entiteiten, die de classificatie te boven gaat, ze is monsterlijk. Ze wordt gezien als ziek en gek, maar tegelijkertijd versterkt de verstrengeling van haar lichaam en het landschap waar ze doorheen beweegt haar begrip van de wereld. Dat maakt haar tot een topdetective voor deze veranderende tijden. Ze is op haar best als ze de allianties in de assemblages die ze belichaamt loslaat en de vrije loop laat. Ze injecteert, infecteert, besmet. Ze rekent af met haar monsters en navigeert door de chaos.

The Guardian of nature *_*Lucyōkaimononokeshewolf*_*,  zij/hen zijn een rivier, een mens, een wolf . Zij/hen is een onderzoeker in verwantschap, metamorfose en belichaming met het andere. Zij/hen probeert haar/hun animistische zelf uit te drukken om meerdere vormen van taal te ontdekken tussen de vele naturen die verstrengeld zijn tussen mens en meer-dan-mens. Zij/hen pleit voor de erkenning van anders-dan-mensen als juridische entiteiten en ecocide als een misdaad. Zij richten zich op herstellende gerechtigheid en rituelen van empathie, verzoening en herstel. Hun opsporingsmethoden gaan verder dan menselijke taal, door het beoefenen van diep luisteren, heidense rituelen, inheemse kosmologieën, systemische constellaties en holisme in de wetenschap.

Voorbije Data

Mei 2021

29/05
wpZimmer (Antwerp)

Juni 2021

24/06
wpZimmer (Antwerp)

Credits

Creatie: Gosie Vervloessem & Maria Lucia Cruz CorreiaProductie: wpZimmerCo-productie: Workspace Brussels

Info

Research