
Dark Waters is een onderzoek naar de zintuiglijke, ervaringsgerichte en psychologische dimensies van onderdompeling in water. Het richt zich op angsten, overtuigingen en spirituele associaties die de westerse relatie met water door de eeuwen heen hebben gevormd. Door historische en belichaamde kennis te combineren, legt het onderzoek een verbinding tussen het huidige concept van onderdompeling en biedt het een holistische en kritische benadering van het hedendaagse fenomeen, zoals we dat tegenkomen in ecologie, technologie, ervaringseconomie, kunst en andere praktijken.
Het doel is niet alleen om de historische wortels van onderdompeling te begrijpen, maar ook om de prominente rol die het speelt in onze sociaal-culturele omgeving ter discussie te stellen, evenals de ethische vraagstukken die daarmee gepaard gaan. Het specifieke karakter van deze benadering ligt in de verbinding die we leggen tussen kunstmatig gecreëerde vormen van onderdompeling en hun ecologische oorsprong: de onderdompeling van het lichaam in water.
We onderzoeken op welke manieren we een publiek een immersieve ervaring kunnen bieden binnen een performance, terwijl we tegelijkertijd een kritische afstand bewaren. Bovendien vragen we ons af of het mogelijk is een holistisch begrip te ontwikkelen van hoe individuen en gemeenschappen vandaag de dag betekenis, verbinding en ontsnapping zoeken via immersieve ervaringen.
De ontwikkelingsfase van het project haalt inspiratie uit verschillende bestaande vormen van onderdompeling, die intuïtief en samenwerkend zullen worden herwerkt tot nieuwe onderdompelende materialen in 4 disciplines: Literatuur, Webdesign, Choreografie, Scenografie. Aan het einde van de ontwikkelingsfase zullen de 4 disciplines samenkomen om een prototype van een performance te vormen, die in juni 2025 aan het publiek gepresenteerd zal worden. Het gehele proces zal worden begeleid door een panel van kunstenaars en academici, die als feedbackgroep zullen fungeren.
Ontdek Dark Waters op deze website https://digideck.cc/ ontworpen door Laurent Delom.
