PROJECT

Affected (2006)

  1. Een opzichtige weergave van zijn, dat niet natuurlijk is; om een gevoel te veinzen.
  2. Om iets te bereiken door een fysieke verandering; aanraken
  3. Om iets in een bepaalde vorm te hebben of op te nemen.

Affect betekent ook: de indruk van elementaire aantrekking of afstoting die aan de basis ligt van affectiviteit (emoties, gevoelens, passies, etc.)

Affected is een voorstelling over de identiteit van drie vrouwen die geconfronteerd worden met het gevoel van hun eigen eindigheid terwijl ze met hun eenzaamheid in aanraking worden gebracht. Claire Croizé gebruikt het woor d eindigheid als een uitdrukking van alles wat vluchtig is, van verlies en uitsterven. De dans richt zich met name op de overgangsriten die die verschillende levensfases bekrachtigen: van kindertijd tot de herfst (verlies van onschuld, teleurstellingen); en dan de overgang van herfst en toekomst (visualiseren van de eigen ouderdom en dood). Haar benadering van de choreografie is puur fysiek. Ze is niet op zoek naar realisme. Integendeel, Claire Croizé wil een gevoel van affectie behouden, dat het gebrek aan naturalisme in de manier van handelen vertoont.

Il y a un tragique quotidien qui est bien plus réel, bien plus profond et bien plus conforme à notre être véritable que les tragiques des grandes aventures. Il est facile de le sentir, mais il n’est pas aisé de le montrer, parce que ce tragique essentiel n’est pas simplement matériel ou psychologique.

M. Maeterlinck

Voorbije Data

Augustus 2007

08/08
Impulztanz (Wien)
11/08
Impulztanz (Wien)

Maart 2007

29/03
Vooruit (Gent)
30/03
Vooruit (Gent)

Oktober 2006

11/10
STUK (premiere) (Leuven)
12/10
STUK (Leuven)
17/10
ccBE (Berchem)
18/10
ccBE (Berchem)

Januari 2006

26/01
La Porta (try-out) (Barcelona )

Credits

Choreografie: Claire CroizéDansers: Varinia Canto Vila, Mariana Garzon Garcia en Claire GodsmarkMuziek: Gustav Mahler: The Kindertotenlieders, Des Knaben Wunderhorn, Symphony n°II: Resurrection and Symphony n° V: the AdagiettoLichtontwerp: Jan MaertensProductie: vzw Filter for wp ZimmerCoproductie: STUK, Vooruit, Arcadi

Info

Dans
Duur: 80 min.
Technische Fiche

Pers

Recensie: Pieter T'Jonck