OPEN CALL

wpZimmer Residencies 2024

DEZE OPEN CALL IS NU GESLOTEN, WE ACCEPTEREN GEEN APPLICATIES MEER.
BELANGRIJK
1. Deze Open Call gaat over residenties in 2024
2. De Open Call opent op 30/01 en wordt automatisch afgesloten eens we 210 applicaties ontvangen.
3. We aanvaarden applicaties uit binnen- én buitenland

WIE IS WPZIMMER?

wpZimmer is een internationale kunstenwerkplaats waar ontwikkeling van de artistieke praktijk centraal staat. We bieden tijd en ruimte voor diepgaand en ongeconditioneerd onderzoek voor zowel kunstenaars als kunstwerkers. Als artist-in-residency word je ondergedompeld in de ruimte van wpZimmer – waar je beweegt, werkt, leeft en je verbindt met de ruimte en degenen met wie je die deelt. Als wpZimmer resident word je begeleid bij het verkennen van ons netwerk en onze kennis, met extra ondersteuning op artistiek en technisch vlak. We nodigen onze residenten ook graag uit voor uitwisselingsmomenten rond hun onderzoek en dat van hun peers, om zo ruimtes van soft support en community te creëren.

Als wpZimmer resident maak je ook deel uit van onze leerformule, gebaseerd op gedeelde kennis en collectieve leerprocessen: Learnscape. Drie keer per jaar organiseren we een avond rond peer exchange, waar oud-residenten worden uitgenodigd om hun onderzoek of praktijk te delen met onze community.

VOOR WIE IS DEZE OPEN CALL?

wpZimmer biedt een residentieprogramma aan gericht op artistiek onderzoek en ontwikkeling. De aanvraag staat open voor kunstenaars uit binnen- en buitenland die werken op het gebied van performance, beeldende kunst en hybride artistieke praktijken.

 • Je bent een kunstenaar, cultureel werker, activist, onderzoeker, collectief,… met een project, een idee, een onderzoeksvraag. 
 • Je hebt tijd en ruimte nodig voor artistieke ontwikkeling en/of onderzoek
 • Je hebt behoefte aan en staat open voor gesprekken en uitwisseling rond je werk
 • Je bent procesgericht en hebt niet alleen oog op het eindresultaat
 • Je bent geïnteresseerd in betrokkenheid bij wpZimmer, haar team, haar geschiedenis, haar omgeving en haar toekomst.

WAT BIEDEN WE AAN?

Als resident maak je deel uit van onze ruimte: we nodigen je uit om onze woonruimte, de keuken, de buitenplaats en de werkruimte en accommodatie die je krijgt toegewezen te gebruiken.

wpZimmer bestaat uit 2 werkruimten, elk uitgerust voor specifieke behoeften:

 • Een technisch uitgeruste studio space van ca. 18m x 17m (*1)
 • Een middelgrote Atelier space met beperkte technische uitrusting, eveneens aangepast aan fysieke praktijken van ongeveer 4m x 13m.

We kunnen in totaal 14 residenties aanbieden, waarvan 5 voor lokale kandidaten.(*2) Elke residentie duurt ongeveer 3 tot 4 weken met een financiële bijdrage tussen 500 en 1500 euro, afhankelijk van het voorstel en het aantal betrokkenen.

Naast de werkruimte, accommodatie en financiële bijdrage, stelt wpZimmer haar gemeenschap, netwerk en kennis open. Wij bieden technische, financiële en communicatieve ondersteuning en professioneel advies op het gebied van artistieke feedback.

——————-

(*1) De studioruimte is toegankelijk voor rolstoelen, de andere ruimtes zijn niet rolstoeltoegankelijk.

(*2) Wat beschouwen we in het kader van deze Open Oproep als een ‘lokale kandidaat’? Mensen die ofwel in Antwerpen gevestigd zijn en/of een project hebben dat binnen Antwerpen loopt. Je project hoeft niet thematisch Antwerps te zijn, maar moet geografisch in de stad gevestigd zijn.

HOE STEL IK ME KANDIDAAT?

Het Open Call Google Form wordt op 30 januari geactiveerd voor inzendingen en sluit op 14 februari. Hoewel de deadline op 14 februari ligt, sluit het Google Form automatisch wanneer we in totaal 210 aanvragen hebben bereikt.

Gelieve het formulier te gebruiken om je kandidatuur in te dienen, dit kan in het Engels, Nederlands of Frans. Aanvragen die per e-mail worden verstuurd, worden niet in behandeling genomen. Als je liever in een ander format solliciteert op deze open call, raden wij je aan om in plaats daarvan een video- of audio applicatie in te sturen, die je ons in het Google-formulier linkt. (alle formats worden gelijk beoordeeld)

Zorg ervoor dat de focus ligt op wat je wil onderzoeken/ontwikkelen en waarom. Houd aanvullende documentatie beperkt tot wat het meest relevant is voor het project waarvoor je een aanvraag indient.

OVER DE APPLICATIE

Wij verzoeken je om je aanvraag in te dienen via ons online Google-formulier(*3) (dit Google Formulier zal gedeeld worden en actief zijn op 30.01). Wij raden je aan om je aanvraag offline voor te bereiden zodat deze klaar is voor indiening, aangezien de inhoud van het formulier niet kan worden opgeslagen vóór indiening.

In het Google Formulier wordt je gevraagd het volgende in te vullen:

 • Persoonlijke informatie (naam, voornaamwoorden, stad en land van verblijf, telefoonnummer)
 • Gewenste werkruimte (+ heb je accommodatie nodig?)
 • In welke maanden ben je beschikbaar voor een residentie (we raden je aan er zoveel mogelijk te selecteren)
 • Biografie (max. 4000 tekens)
 • Je projectvoorstel: Waar wil je aan werken tijdens je residentie bij wpZimmer? (max. 4000 tekens)

Ben je van plan een video- of audio applicatie in te dienen? Dat kan door ons te linken naar het materiaal in het Google-formulier. (max. 10 min.)

Heb je vragen of wil je je aanvraag voor de deadline bespreken, neem dan contact op met wpZimmer via info@wpzimmer.be.

(*3) Je vindt de link naar het Google-formulier op deze pagina en ook via Instagram en Facebook op 30 januari om 9u00 (CET, Central European Time).

SELECTIEPROCES & DEADLINE

De deadline van de Open Call is 14/02/2023 om 23u59 (CET, Central European Time), maar het applicatieformulier wordt automatisch afgesloten eens we 210 applicaties bereiken. De selectie wordt gemaakt door ons meerstemmig team; Helga Baert, Gosie Vervloessem, Dusica Drazic, Latifa Saber, Tim Wouters en Marie Luyten.

We behandelen alle aanvragen gelijk, op basis van het artistieke voorstel. Je kan in de loop van maart een antwoord op je aanvraag verwachten. We ontvangen heel wat mooie voorstellen, helaas veel meer dan we in de loop van een jaar kunnen ontvangen. Vanwege het grote aantal aanvragen kunnen we geen persoonlijke feedback geven op je aanvraag als je niet bent geselecteerd voor een residentie in 2024. Beschouw dit niet als een negatieve beoordeling van je aanvraag, we moedigen je aan om opnieuw je applicatie in te dienen met de volgende open call.

MEET THE JUDGES

Helga Baert (Directie en lid van het Artistiek Team)
Sinds 2018 geeft Helga Baert (zij/haar) leiding aan wpZimmer. Met als doel om een ruimte te worden die formele en informele relaties van uitwisseling, zorg en verantwoordelijkheid herbergt en tegelijkertijd processen van artistieke ontwikkeling stimuleert, besloot wpZimmer aan de basis meerstemmig te zijn.

Naast haar werk bij wpZimmer is Helga sinds 2006 actief als kunstenaar in de onafhankelijke performance scene. Tijdens haar artistieke journey heeft ze samengewerkt met vele onafhankelijke kunstenaars uit verschillende hoeken van Europa. In 2008 richtte ze Mokum op, een productieplatform voor onafhankelijke artiesten, dat later in 2013 fuseerde met een andere structuur – Margarita Production – en uitgroeide tot wat we vandaag kennen als Hiros.

Gosie Vervloessem (Lid van Artistiek Team)

Bij wpZimmer maakt Gosie Vervloessem (zij/haar) deel uit van het artistiek team, maar ze werkt ook als kunstenaar. Haar artistiek werk draait om planten en hoe ze worden afgebeeld in de populaire cultuur en vanuit dat oogpunt probeert ze de ideologieën te ontrafelen die ten grondslag liggen aan het concept van wat we gewoonlijk ‘natuur’ noemen. Ze noemt zichzelf een artistiek onderzoeker en haar werk uit zich in lecture-performances, tekeningen en schrijfsels.

Dušica Dražić (Productiemanager)

Dušica Dražić (zij/haar) is kunstenaar, curator en producer en werkt sinds 2020 parttime bij wpZimmer. Dušica onderzoekt onregelmatige ruimtes die een sterke politieke betekenis hebben. Ze analyseert hun transformatie en heroverweegt ze op het niveau van culturele continuïteit. De geschiedenis van de plek en tegengestelde interpretaties van het verleden stonden altijd op de voorgrond van haar praktijk. Ze stelde haar werk internationaal tentoon in solo- en groepstentoonstellingen en was resident bij o.a.: Q21-Museums Quartier (Wenen), Iaspis (Stockholm), ISCP (NYC), KulturKontakt (Wenen), TimeLab (Gent) en Tobačna 001 (Ljubljana).
Dušica heeft samenwerkingsprojecten en tentoonstellingen geïnitieerd, (mede)gecureerd en geproduceerd. In 2018 was ze samen met Wim Janssen medeoprichter van OUT OF SIGHT, een ruimte voor hedendaagse kunst in Antwerpen, gewijd aan audiovisuele, experimentele en time-based praktijken. 

Latifa Saber (Communicatie- en community manager)

Na haar bachelor Communicatie en Public Relations en een Postgraduaat Digitale Marketing, stapte Latifa Saber (zij/haar) twee jaar geleden het artistieke veld in als communicatie- en community manager bij wpZimmer. Doorheen de jaren ontwikkelde ze een strategie voor de internationale werkruimte en definieerde ze tegelijkertijd individuele werkprocessen voor elke kunstenaar waarmee ze samenwerkt. Haar aanwezigheid binnen het kunstveld wordt niet alleen bepaald door haar werk bij wpZimmer, maar ook als medeoprichter van BAYA Collective sinds 2017. Haar werk bij BAYA wordt gevoed door het verlangen om een authentiek universum te vormen en te ontwikkelen dat kunstenaars en creatives verbindt door middel van samenwerkingsprocessen. Naast de taken van programmering en cureren, die ze deelt met haar medeoprichters, is Latifa ook verantwoordelijk voor het beheer van de communicatie- en marketingstrategie van BAYA.

Marie Luyten (Administratiemedewerker)

Marie Luyten (zij/haar) kwam voor het eerst bij wpZimmer tijdens een residentie als bachelorstudent hedendaagse dans. Na haar afstuderen in 2016 voltooide ze een bachelor bedrijfsmanagement en uiteindelijk een master cultuurmanagement. Sindsdien werkte ze samen met verschillende podiumkunstenaars en gezelschappen die management- en productieondersteuning aanbieden. In 2021 begon ze haar lopende samenwerking met Hanafubuki, een multidisciplinair collectief gevestigd in Antwerpen dat objecttheatervoorstellingen maakt, daarnaast werkt ze ook samen met Samuel Baidoo voor zijn individuele werk – en ook hij lid is van het Hanafubuki collectief. Daarnaast werkte Marie voor Het Kwartier (theater), toutpetit (dans voor jong publiek) en Laurent Delom De Mézerac aan zijn hybride performanceproject Silicon Mountain (première @ Beyond the Black Box, Antwerpen in 2021.) In de zomer van 2022 vervoegde Marie het team van wpZimmer. In haar werk streeft Marie naar de ontwikkeling van duurzame projecten en samenwerkingen.

Tim Wouters (Technisch medewerker)

Tim Wouters (hij/hem) werkt al 25 jaar in het theater- en dansveld. Hij is sinds 2021 werkzaam bij wpZimmer waar hij verantwoordelijk is voor alles wat onder techniek valt: technische ondersteuning bij residenties, maakt licht, video, geluid en decors. Doorheen zijn carriere toerde Tim de hele wereld rond wat resulteerde in heel wat mooie onmoetingen en collaboraties. Daarnaast is Tim graag bezig met fotografie, muziek en koken.