Yanis Stefanou
© Thodoris Moschos

Yanis Stefanou

BE, GR

Yanis Stefanou’s focus ligt voornamelijk op de Europese politiek, het vertalen en het cureren. Na zijn rechtenstudies in Athene en zijn Europese studies in Parijs, richtte Yanis zich op Cultureel Management, waarna hij in 2020 zijn postgraduaatprogramma ‘Curatorial Studies’ afrondde in het KASK in Gent.

Zijn artistiek en curatorieel onderzoek richt zich op normatieve onderdrukking, intersectionele uitsluiting en sociale rechtvaardigheidsbewegingen die politiek, activisme en kunst samenbrengen.

Tijdens de lockdownperiode, richtte Yanis zich op “The Glass Menagerie” – zijn laatste project op de ramen van Les Brigittines: Playhouse for Movement (Brussel)

In 2020 was hij co-curator van de tentoonstelling ‘Condition Report’ in het Vandenhove Center (Gent) en de online groepstentoonstelling “From Scratch to Scratch.

In 2018 was hij co-curator van de groepstentoonstelling “Hide & Seek” in het kader van het 17e Pink Screens Queer filmfestival in Nova Cinema (Brussel].

Vandaag is Yanis lid van het collectief Friends of Zak in Brussel, als onderdeel van de beweging Justice for Zak/Zackie over de brute moord op de queer activist en drag performer Zak Kostopoulos. In 2018 organiseerden zij een performatieve demonstratie in het centrum van Brussel en in 2020 het evenement ‘Rebel Heart, Justice for Zak’ met een screening, een panel en een tentoonstelling in Piano Fabriek in Brussel.

Daarnaast vertaalt Yanis literatuur en sociale theorie in het Grieks, waaronder The Swimming Pool Library van Alan Hollinghurst en Retour à Reims van Didier Eribon.