Orlando Vieira Francisco
Portrait by Ophelie Kittel

Orlando Vieira Francisco

Orlando Vieira Francisco is beeldend kunstenaar en onderzoeker (i2ADS). Hij woont en werkt sinds 2012 in Porto, Portugal. Na zijn studie civiele techniek voltooide hij in 2018 een Ph.D. in Art and Design aan de FBAUP; hier onderzocht hij hoe autoritair beleid aanwezig is in de stedelijke infrastructuur, symbolische monumentaliteiten en institutionele structuren. In 2014 haalde hij een MA in Art and Design for the Public Space over politieke uitingen van menigten in de openbare ruimte.

Orlando is een geïntegreerde junior onderzoeker bij het Research Institute in Art, Design and Society (i2ADS) van de Faculteit voor Schone Kunsten van de Universiteit van Porto (FBAUP), waar hij verantwoordelijk is voor het beheer van verschillende projecten en lid is van de redactieraad van HUB – Journal of Research in Art, Design and Society. Hij is ook lid van de onderzoeksgroep The Spatial Cluster (verbonden aan het European Forum of Advanced Practices). Hij neemt deel aan het Municipal Ateliers programma georganiseerd door het stadsbestuur van Porto.

De artist-researcher werkt in verschillende kunst- en politieke collectieven in Portugal, Oostenrijk, België en Brazilië. Recent heeft hij gewerkt aan de coördinatie van het transnationale project “From the Top of the Mountains We Can See Invisible Monuments” (FCT – CEEC 5th Edition ), gesitueerd in verschillende steden. Hij werkt binnen de thema’s van de productie van sociale ruimte tussen kunst en politiek, het landschap als concept van constante verandering en praktijken van milieu- en sociaal activisme.