Marika Smerkovà

Marika Smerkovà

Marika Smreková is een Slowaakse kunstenares gevestigd in Tsjechië, activiste, feministe en moeder. Ze studeerde theaterregie aan het JAMU in Brno, waar ze nu haar doctoraalstudie afrondt. In haar proefschrift reflecteert ze op haar artistieke onderzoek naar participatieve vormen van podiumkunsten in het kader van UM UM – het interculturele gemeenschaps- en kunstfestival, waarvan ze oprichter en curator was vanaf 2012.

Ze is op zoek naar verschillende participatieve theaterinstrumenten die een creatieve dialoog bevorderen tussen kunstenaars en de samenleving en tussen de meerderheid en haar (nationale of sociale) minderheden. Haar werk richt zich voornamelijk op thema’s gerelateerd aan non-hiërarchie, gelijkwaardig ouderschap, inclusie en socio-ecologische transformatie.

Tijdens ON MOBILISATION bouwt het artistieke onderzoek “On Parent-friendly Culture” onder leiding van Marika voort op de reeds bestaande praktijk van de kunstenaar. Het project richt zich op het onzichtbare werk van ouders en hun uitsluiting van het sociale en culturele leven.