Maria Lucia Cruz Correia

Maria Lucia Cruz Correia

1983 PT, BE http://www.mluciacruzcorreia.com/

In Maria Lucia haar artistieke werk komt haar diepe betrokkenheid met ecologische crisissen en klimaatnoodtoestanden duidelijk naar boven. Ze reageert op de milieumisdaden van onze tijd door het publiek te betrekken bij participatieve laboratoria die het artistieke verbinden met de stemmen van wetenschappers, activisten en advocaten.

Correia’s visuele installaties, performances en participatieve labo’s vertrekken vanuit het idee van een complexe ecologische gemeenschap als realiteit, waarin mensen en niet-mensen zijn opgenomen. Het publiek wordt getriggerd om zich te verbinden met een ‘meer dan menselijke wereld’. De meeste van haar projecten zijn tijdelijke en autonome platforms die utopische en veerkrachtige openbare diensten voorstellen als alternatief voor het huidige kapitalistische systeem.

Maria Lucia stelt een hedendaagse discours voor over het antropoceen, natuurkolonisatie en klimaatnoodtoestand voor. Haar projecten zijn meestal lange termijn projecten als proces van radicalisering, transformatie en herstel.

Vanaf 2013-19 jaar is ze artist in resident in Vooruit en wordt haar werk ondersteund door het Imagine 2020 netwerk. In 2017 ontving ze de Roel Verniers Prijs op het Theaterfestival in Brussel met haar eerste theaterstuk Voice of Nature: the trial. In 2019 werd ze genomineerd voor de KOAL-prijs met haar nieuwe project, Kinstitute.

Projecten

RESIDENTIES