Jaha Koo
© Radovan Dranga

Jaha Koo

1984 KR www.gujaha.com

Jaha Koo is een Zuid-Koreaanse theatermaker en componist. In zijn werk onderzoekt hij de performativiteit van multimedia en brengt hij op ingenieuze wijze muziek, videomateriaal, tekst en installatie samen op de scène. Zijn voorstellingen zijn doorweven van politiek, geschiedenis en persoonlijke bekommernissen.

Sinds 2014 werkt Jaha Koo aan zijn Hamartia Trilogy, waarin hij focust op hoe ons onomkeerbare verleden zijn sporen nalaat in de toekomst. Het eerste deel van de trilogie, Lolling and Rolling (2015), ging in première bij het Zürcher Theater Spektakel. Daarna volgde Cuckoo (2017), dat voor het eerst gepresenteerd werd op het Steirischer Herbst Festival en nadien ook in CAMPO te zien was. Op dit moment werkt Koo aan het laatste deel van de trilogie, The History of Korean Western Theatre (werktitel). Deze voorstelling maakt hij in CAMPO en zal in 2020 in première gaan.

Jaha Koo volgde de opleiding Theaterstudies aan de Korea National University of Arts en ging nadien studeren aan DasArts in Amsterdam. Naast zijn theaterwerk is hij ook bezig met een muzikaal project onder de naam GuJAHA. Zijn EP Copper and Oyster verscheen in 2015.