Isabel Burr Raty
Leontien Allemeersch

Isabel Burr Raty

Isabel Burr Raty is een performance- en installatiekunstenaar, docent, sporadisch curator en seksueel Kung Fu-coach, met een activistische achtergrond als filmmaker bij de Rapa Nui en de Mapuche in Chili. In alle takken van haar werk is ze geïnteresseerd in de kieren tussen het organische en het synthetische, tussen de niet-gelicentieerde kennis van minderheidsgroepen en de officiële feiten. Ze wil hoofdstukken aan het licht brengen die uit de geschiedenisboeken zijn weggelaten, de grenzen tussen fictie en werkelijkheid doen vervagen en het geheugen van de toekomst heroverwegen. Haar artistiek onderzoek is gebaseerd op ecologische, queer, posthumane en de-koloniale perspectieven, waarbij de inspiratiebronnen variëren van inheemse kennis tot wetenschappelijke percepties van materie en lichamen.

De afgelopen jaren heeft haar artistieke praktijk zich gericht op het creëren van voorwaarden voor belichaamde Sci-Fiction om queer commodificatieprocessen en open discussies over “waardebegrippen” te sturen. Bijvoorbeeld: het hybride en mobiele Beauty Kit Project, dat menselijke erotische sappen oogst en recyclet voor de productie van genderneutrale schoonheidsproducten. Sinds 2018 is zij als partner van het Amsterdams Kunstfonds verbonden aan Waag en Mediamatic. Ze doceert nieuwe en postmediale kunstgeschiedenis aan ERG (BE), is onderzoekslid in nadine arts laboratory en in het EU-project Staying in Touch, curatorial practices of the Future.

Momenteel maakt ze deel uit van de co-curatoriële assemblage in Topos4 wpZimmer Antwerpen en a.pass Brussel; en ontwikkelt ze The Power Plant, haar nieuwe onderzoeksproject dat seksuele energie omzet in elektriciteit. Haar werken en samenwerkingen zijn internationaal tentoongesteld.