FoAM – Zenne

FoAM – Zenne

BE https://fo.am

FoAM is een netwerk van transdisciplinaire laboratoria op het snijvlak van kunst, wetenschap, natuur en het dagelijks leven. Onder het motto “grow your own worlds” cultiveren ze een ecologie van praktijken om mogelijke toekomsten te herbeelden, concrete situaties in het heden te creëren, het leren aan te moedigen, discussies aan te wakkeren en alternatieven voor te stellen.

Het FoAM-netwerk, dat oorspronkelijk in 2000 in Brussel werd opgericht, omvat momenteel een reeks organisatievormen, elk aangepast aan de lokale omstandigheden. Net als schuim (de massa van bubbels) is FoAM (de groep) een dynamische entiteit die in staat is om naar behoefte van vorm en omvang te veranderen. Ze kunnen verschijnen als een bedrijf in de ochtend, een hechte familie tijdens de lunch, een onderzoekscentrum in de middag, een losgeslagen groep filosofen in de avond of een toegewijd ontwerperscollectief bij nacht. Het leven en het levensonderhoud van haar leden maakt net zo goed deel uit van het werk van FoAM als het uitvoeren van een onderzoeksproject of het organiseren van evenementen. Ze moeten daarom zo goed mogelijk inspelen op de veranderende behoeften en een scala aan levensstijlen.

Ingrid Vranken, lid van FoAM, werkt als dramaturg, curator en kunstenaar. Haar curatorische en artistieke praktijk focust op het bewerkstelligen van een systemische eco-feministische transitie in de kunsten, door het werken met de kennis en arbeid van meer-dan-mensen, en planten in het bijzonder. Hiervoor creëert ze collaboratieve curatoriële kaders en speculatieve lecture performances onder de noemer Rooted Hauntology Lab. Sinds de lente van 2020 is ze deel van het meerstemmig artistieke team van wpZimmer, een plek voor artistieke ontwikkeling in Antwerpen.