Elioa Steffen
© Erin Burrows

Elioa Steffen

Elioa Steffen (zij/haar) is een kunstenaar die werkt op het gebied van performance, facilitatie en curatie. Haar werk richt zich op het snijvlak van gemeenschappelijke verhalen, culturele normen en systemisch geweld. Met meer dan 10 jaar ervaring als facilitator creëert Elioa ontmoetingen die de relatie tussen persoonlijke behoeften en gemeenschappelijke waarheden onderzoeken. Elioa’s werk is sterk beïnvloed door queer art lineages en combineert kritische theorie, camp en drag in participatieve voorstellingen die de relaties van het publiek met elkaar, de macht en de staat in vraag stellen.

Elioa’s vorige performance Strange Utterances was een queer rouwritueel dat uitnodiging, achtervolging en verlies onderzocht door middel van kleisculptuur, participatie en choreografische score. Haar nieuwe artistieke onderzoek verkent queer monstrositeit, vrouwelijke woede en het extatische door middel van een drag deconstructie van de Medusa mythe.

Elioa is gevraagd en geproduceerd door onder andere The Warp, DOOResidency, (Amsterdam) Gay City, On the Boards, Studio Current, (Seattle), Risk/Reward (Portland), Dixon Place (New York) en Vashon Center for the Arts (Vashon Island). Hun curatie was te zien op het Special Effects Festival (New York), het NW New Works Festival, en hun eigen producties The Temenos Project en het Rain City Advice Hour (Seattle, WA). Elioa heeft gestudeerd bij Anne Bogart’s SITI gezelschap, Gender Tender en Vanessa DeWolf. Ze heeft een masterdiploma van DAS Theater, Amsterdam.