Céline Klara Gaza
by Gerson Ntiti

Céline Klara Gaza

Céline Gaza is performer, gecertificeerd mindfulness meditatiegids en activist. Ze gebruikt meditatie, beweging en stempraktijken om onrechtvaardigheden tegen te gaan, (raciale en andere) trauma’s te onderzoeken en te transformeren. Voor haar is het belangrijk om haar spirituele, sociale en artistieke praktijken te combineren als een manier om haar kennis aan te bieden aan haar gemeenschap. Als vrouw van gemengde afkomst, opgevoed door een Congolese vader en een Poolse moeder, beiden politieke vluchtelingen, vindt Céline het belangrijk om pijn(en) te transformeren in haar spirituele reis en artistieke expressie en om de dominante opvatting van Mindfulness in het Westen te verbreden. De performatieve praktijken van zingen en dansen werden zo helende praktijken. Ze heeft geleerd dat er achter haar woede een enorme hoeveelheid lijden schuilgaat en dat, als ze haar woede kan omarmen, ermee kan zingen en dansen, ze die op een constructievere manier kan loslaten.

Céline’s spiritualiteit is fundamenteel in haar artistieke werk. Het heeft een belangrijke plaats in het creatieproces en tijdens de voorstellingen. Bovendien stelt het haar in staat afstand te nemen van heersende opvattingen over kunst. Door praktijken en rituelen die ze gebruikt tijdens haar eigen helende reis te delen met het publiek, biedt ze hulpmiddelen aan individuen terwijl ze werkt aan het collectieve lichaam.

Via mijn praktijken probeer ik het idee van interpersoonlijke mindfulness te delen. Het proces van voortdurende uitwisseling met en leren van en naast collega’s uit verschillende sectoren (musici, theatermakers, acteurs, genezers, dansers en activisten), stelt mij in staat om interdisciplinair te werken. Ik sta altijd open voor nieuwe samenwerkingen om ideeën uit te wisselen en te co-creëren.