Bwanga Pilipili

Bwanga Pilipili

1978 DRC

Afkomstig uit Kivu, in de regio van de Grote Meren in RDC, werkt Bwanga Pilipi voor de Specials Olympics, wanneer ze beslist om toelatingsexamen te doen aan het INSAS in Brussel.

Ze studeert er af in 2012 en speelt in les Monologues du Vagin van Eve Ensler, geregisseerd door Nathalie Uffner. In 2013 geeft ze gestalte aan Pauline Lumumba voor de creatie Une saison au Congo van Aimé Césaire, geregisseerd door Christian Schiaretti bij Théâtre National Populaire. In de zomer van 2013 vervoegt ze het team van Milo Rau en het International Institute of Political Murder in Avignon voor de internationale tournee van het documentaire theaterstuk Hate Radio. In 2016 keert ze terug naar het Théatre Nationale Populaire voor de productie La Tragédie du Roi Christophe.

Sinds 2012, organiseert en presenteert ze literaire ontmoetingen binnen de associatie Lingeer. In 2018, schrijft en regisseert ze Datcha Congo, een bewerking van De Kersentuin van Tsjechov. De voorstelling gaat in première op Tarmac des Auteurs in Kinshasa.

Bwanga Pilipili is daarnaast co-organisatrice van het Festival Bruxelles/Africapitales, een samenwerking met de Hallen van Schaarbeek en een collectief kunstenaars van Afrikaanse origine. Mademoiselle PILIPILI en Uhorakeye leiden het project Gens de Bruxelles/ MarchésMarcher.

In 2020, creëert ze samen met actrice/theatermaakster Kristien De Proost, een nieuwe musical-politieke theatervoorstelling: Simon, Garfunkel, my Sister and me.

Op het witte doek speelt ze in Black, de film van Adil El Arbi en Billal Fallah over Brusselse straatbendes, die heel wat stof doet opwaaien. Ze speelt hoofdrollen in Les empreintes douloureuses van Bernard Auguste Kouemo, Tu seras mon allié van Rosine Mbakam, Pickles van Manuella Damiens en recent Kaniama Show van Baloji. Ze is ook regelmatig te zien in televisieseries, onder meer in Engrenages, Unité 42, Les Rivières Pourpres en Prise au piège.