AHILAN RATNAMOHAN

AHILAN RATNAMOHAN

Ahilan Ratnamohan is een performance-maker die werkt met niet-klassiek geschoolde performers om interdisciplinaire stukken te creëren. Hij wordt vooral geïnspireerd door sport en taalleerprocessen. Als jonge twintiger probeerde Ahil carrière te maken als profvoetballer en bracht hij tijd door in Nederland, Duitsland en Zweden. In 2007 begon hij zich te concentreren op hedendaagse performance en werkte hij samen met verschillende gezelschappen in Sydney, vooral met Urban Theatre Projects, Branch Nebula en Martin del Amo.

Sinds 2012 woont hij in Antwerpen, waar hij zijn eigen projecten begon te leiden. Zijn werk is ongelijksoortig en omspant veel verschillende thema’s en esthetieken. In de afgelopen 10 jaar heeft zijn werk zich ontwikkeld tot drie trajecten: het choreografisch onderzoek van voetbal; het leren van talen als performance; en zijn samenwerking met Star Boy Collective, de performancegroep die organisch is gegroeid uit zijn eerste productie, Michael Essien I want to play as you…. Sinds 2020 maakt Ahilan deel uit van het collectief, autonoom productiehuis ROBIN vzw. Momenteel rondt hij een reeks taalleermonologen af met Une traduction infidèle. In deze voorstellingen hebben hij en andere taalleerders hun taalvaardigheden getest en verbeterd door middel van live performance, terwijl ze tegelijkertijd taalleerstrategieën gebruikten om tot nieuwe dramaturgieën te komen.

Binnen het ON MOBILISATION project start Ahilan’s onderzoek met de vraag wie het recht heeft om te leren en welke middelen hiervoor gebruikt worden, en kijkt verder naar het verband tussen performance making en taalverwerving.