Water My Plant

PROJECT

Water My Plant

In oktober wordt de studio van wpZimmer traditiegetrouw gereserveerd voor het Mestizo Arts Platform, dat voor het tweede jaar op rij het kunstenaarsduo Agustín Jais en Denise Lara Margules uitnodigt voor een residentie.

Water My Plant is een artistiek onderzoek naar verschillende vormen van culturele ecologie. Tijdens dat onderzoek willen Jais en Margules alternatieve institutionele relaties creëren tussen België en Argentinië. Ze maken maquettes op schaal van tien culturele organisaties en wisselen die uit, om experimentele samenwerkingen op gang te brengen tussen de leidinggevenden. De kunstenaars modereren deze uitwisselingen en documenteren het proces via verschillende media, gaande van video tot borduurwerk. Het resultaat van dit 16 maanden durende project gaat in wpZimmer in première als een performatieve installatie.

Agustín Jais

Agustín Jais is kunstenaar, curator, cultuurmanager, ontwerper en lesgever. Hij is mede-oprichter van de Club Cultural Matienzo, een onafhankelijke organisatie die een huis uitbaat voor kunst, cultuur en het gemeenschapsleven. Zijn artistieke praktijk ligt in het verlengde daarvan en neemt de vorm aan van contextgebonden projecten in samenwerking met anderen, die experimenteren met de dynamieken van instituties, community building en het collectieve her-aanleren van toegankelijke technologieën. Hij presenteerde zijn werk in Hamiffal (Jeruzalem), Centro Cultural Juan de Salazar (Asunción, Paraguay), Centro Cultural Parque España (Rosario, Argentinië), CETC-Teatro Colón, Espacio Telefónica en Centro Cultural San Martín (Buenos Aires, Argentinië). Hij nam deel aan residenties in New York, Mexico Stad en Antwerpen, en was gastspreker bij lezingen over collectieve initiatieven in de Beursschouwburg (Brussel), Hamiffal (Jeruzalem), Fundación PROA en Fundación Lebensohn (Buenos Aires). In 2015 creëerde hij Soulseek/2016, zijn eerste samenwerking met Denise Lara Margules.

Denise Lara Margules

De artistieke praktijk van Denise Lara Margules (1989, Buenos Aires) bestaat uit documentairefilms en video’s, installaties uit borduursel en koken. Ze studeerde film aan de Universidad del Cine en volgde workshops bij Martín Rejtman, Andrés Di Tella en Matías Piñeiro (Universidad Di Tella), Juan Campanella en Werner Herzog (EICTV, Cuba). Tegelijk volgde ze een opleiding tot kok aan IAG, de school van Gato Gumas, en bij Pamela Villar, nadat ze al jaren kookte met haar vrouwelijke familieleden. Sinds 2014 leert ze borduren met Guillermina Baiguera. Haar kortfilms zijn gepresenteerd op BAFICI (14), MALBA, Festival Internacional de Cine de Cali (FICCALI) en Family Fiction Film Project (Portugal). In 2017 was ze artiest in residentie bij Casa Xitla in Mexico Stad. Margules’ werk is sterk geïnspireerd door familieverhalen en –archieven.

Credits

Een project van en met: Agustín Jais & Denise Lara MargulesIn opdracht van: Mestizo Arts PlatformIn samenwerking met: Club Cultural Matienzo, wpZimmer & TaMacO-cheLaMet steun en participatie van: Femke Hellemans & Joris Baeten, Sol & Bárbara Echevarría, Franc Paredes, Dominique Willaert, Santiago Villanueva & Sofía Dourron, Dirk Seghers, Paula Baró, Geert Verbeke, Ruth Vanreusel & Rob Gielen, Geert Steendam & Angela Tillieu, Evi Swinnen, Pieter Willems, FabLab Leuven, FabLab+ Antwerpen, Karen Claessens