The voice of nature

PROJECT

The voice of nature

The voice of nature is een locatie-specifieke rechtszaak-performance waarin Maria Lucia Cruz Correia onderzoekt hoe wetgeving en justitie het ecosysteem kunnen dienen. Ze bedacht een nieuwe rechtszaal en rechtspraak waarbinnen de stem van de natuur en het ecosysteem wordt gehoord. In haar futuristische rechtszaal zal ze het publiek leiden door de sferen, magie en realiteit. Als reactie op de vele juridische uitdagingen waarmee ze wordt geconfronteerd om de legale natuur te vertegenwoordigen, is een transformatie van het individu nodig. Hoe kan een rivier of een bos in de rechtszaal vertegenwoordigd worden?

Bovendien – als voorbereiding op deze rechtszaak-performance – is Maria Lucia bezig met een duurzaam personificatieproces om de woordvoerder van de natuur te worden. Het proces bestaat uit een reeks van rites en zelfonderzoek gedurende een jaar. Deze reis dient tevens ter inspiratie voor het personage Anna Mendelssohn in de rechtszaak, die het publiek doorheen een transformatieve juridisch ritueel zal leiden, waarin mensen en niet-mensen tot een gemeenschappelijke taal komen.

Maria Lucia Cruz Correia

In Maria Lucia haar artistieke werk komt haar diepe betrokkenheid met ecologische crisissen en klimaatnoodtoestanden duidelijk naar boven. Ze reageert op de milieumisdaden van onze tijd door het publiek te betrekken bij participatieve laboratoria die het artistieke verbinden met de stemmen van wetenschappers, activisten en advocaten.

Credits

Concept, regie: Maria Lucia Cruz CorreiaDramaturgie: Ingrid VrankenSpel: Caroline DaishSystemic constellation navigator: Luea RitterOnderzoeksbijdrage: Sébastien HendrickxGeluidsontwerper: Joao BentoLichtontwerp: Vinny JonesVideo: Mark PozlepAdvies: Jeroen Peeters, StarhawkKostuum: Anne-Cathérine KunzLegal fact checker: Hendrik Schoukens & Juan AuzProductie: Tineke De MeyerCoproductie: Kaaitheater, Vooruit, Bunker (SL), Workspacebrussels, Het TheaterFestival, t-heater & Circuit X (Roel Verniers Prijs 2017)Produced by: Fo.amResidentie en onderzoek: No Logar (EC), Center for Creative Ecologies/Tjdemos (US), Artsadmin (UK), BUDA (BE), Workspacebrussels (BE), wpZimmer (BE)Met ondersteuning van: Vlaamse Overheid, Imagine 2020 en Creative Europe Culture