Spare Time

PROJECT

Spare Time

Spare Time is een geconstrueerd, videogameachtig park met een eindeloze set aan mogelijkheden. De scène vormt een wereld die doet denken aan Minecraft: een ultieme ruimte waarin schijnbaar alles mogelijk is in de oneindigheid van het virtuele. ‘Flat characters’ betreden zowel in menselijke als in stoelvorm de scene. Ze ‘buren’: ze wandelen en handelen op routineuze wijze en lijken de ander daarvoor nodig te hebben. Wanneer de scenografie of het terrein verandert, verschuiven hun grenzen: wat voor de een vrijheid genereert, vorm voor de ander een belemmering. Spare Time roept vragen op over onze vrijetijdsbesteding: is die wel zo vrij als we denken? En wanneer we beschikken over een eindeloze set aan mogelijkheden, werkt dat dan bevrijdend of juist beklemmend?

De personages Dorothy en Officer zijn gerecupereerd en toegeëigend uit de beeldende kunst, mainstreammedia en popcultuur. Ze komen voor in Pipilotti Rist’s Ever is over all, Beyonce’s Hold Up, The Wizard of Oz,… buren wil onderzoeken wat deze personages in Spare Time kunnen betekenen en wat hun rol is binnen de theaterruimte.

Première: voorjaar 2018 – CAMPO (Gent)

buren

buren werd eind 2012 opgericht door Oshin Albrecht (°1986) en Melissa Mabesoone (°1988). Hun werk bestaat uit performances video, installaties, prints, objecten en film en bestrijkt thema’s als het vrouwelijke, gemeenschap, wonen, seksualiteit, werk, popmuziek en neoliberale fantasieën. Deze onderwerpen worden benaderd met ironie, humor en een toekomstgerichte verbeeldingskracht. Centraal staat de (de)constructie van beeld en taal. Oshin en Melissa spelen met de betekenis van objecten, zetten hun lichaam in als voorwerp en deconstrueren telkens opnieuw het beeld en de scène, in een spel waarbij lichaam, object, woord en omgeving in elkaar schuiven. Het werk van buren wordt zowel in een beeldende kunst context gepresenteerd als in een theatercontext.

Met 'Blue Skies Forever' maakten ze een voorstelling die speelt met de frontale blik in het theater, vrouwbeelden en (ver)beeldende referenties. Het duo ontwikkelde samen met Peter Aers het salon 'To Care as Caress' bij Vrijstaat O. en creëerde samen met Frank&Robbert/Robbert&Frank de tentoonstelling 'The Pursuit of the Gentlemen’s Gentlemen' bij Croxhapox. In april 2017 brachten de twee het boek 'Confusion of Tongues' uit, bij Posture Editions in samenwerking met Koen Brams. Eind 2017 werden ze samen HISK- laureaat.

Credits

Performance van en door: Melissa Mabesoone and Oshin AlbrechtMuziek: onder begeleiding van Ferre Marnjef Met de steun van: the Flemish Government, Cultuurcentrum Scharpoord, HISKResidencies: Vooruit, KAAP, Netwerk Aalst, wpZimmer