PROJECT

Shapes of States

Shapes of States traceert de historische en politieke modellering van het lichaam door te gaan kijken naar drie ontwikkeling tijdens de vroege 20ste eeuw: het Taylorisme in de Verenigde Staten, de biomechanica van Meyerhold in Rusland en de ontwikkeling van de Volksgezondheid in Zweden. Deze drie historische fenomenen deden zich gelijktijdig voor maar verschillen op vlak van focus, geografie en omvang. Gemeenschappelijk is het uitgangspunt dat het lichaam een blauwdruk is voor een gezonde samenleving. De positieve idealen van een gezond lichaam – een productief, efficiënt en rationeel lichaam – zijn het resultaat van sociaal beleid en controle. Indien we het lichaam bekijken als een kneedbaar materiaal, welke zijn dan de middelen waarmee we het vorm geven? En op welke manier heeft het dagelijks modelleren van het lichaam een effect op de manier waarop we de samenleving vormgeven?

In een soort van hedendaagse mime gebruiken de dansers van Shapes of States sculpturale vormen om over het modelleren van het lichaam te spreken. De performance wordt ter plekke in woorden vertolkt (sight interpretation) en biedt zo een extra perspectief aan op hoe we kunnen kijken naar de vorm en de inhoud van de dans.

Première: 30 maart 2016 – MDT (Stockholm).

Stina Nyberg

Stina Nyberg woont in Zweden waar ze werkt als performer en choreograaf. Haar vertrekpunt is altijd een feministische benadering van het lichaam, de politieke en sociale constructie van het lichaam, en z'n vermogen om te bewegen. Sinds 2011 heeft ze verschillende van haar werken gepresenteerd in MDT in Stockholm, maakte ze een stuk voor de Royal Swedish Ballet school, en ontwikkelde, choreografeerde ze samen met de Zweedse band The Knife de Shaking the habitual show, waarin ze ook te zien was als performer. Samen met Amanda Apetrea, Nadja Hjorton, Halla Ólafsdóttir en Zoë Poluch vormde ze de groep Samlingen, een samenwerking tussen vijf choreografen met de focus op 'the history and herstory of dance'. Als performer werkte ze onder andere samen met Andros Zins-Browne, Sidney Leoni and Mårten Spångberg.

Credits

Choreografie en sight interpretation: Stina NybergDecorontwerp: Tove Edlund DreimanProducer: Sara BergsmarkProductie: The Swedish Arts Council, The Swedish Arts Grants Committee, The Municipality of StockholmMet de steun van: Norrlandsoperan, MDT, Inkonst, wpZimmer