Raw Matter (werktitel)

PROJECT

Raw Matter (werktitel)

Eikṓn is oud-Grieks voor icoon en staat voor verschillende betekenissen: figuur, beeld, gelijkenis, portret, spiegelbeeld, reflectie, persoonlijke beschrijving, schijn, fantoom, patroon of archetype. In zijn nieuw project wil Paulo Guerreiro deze betekenissen gebruiken als dramaturgische en conceptuele ‘pre-sets’ in een onderzoek naar het portret van het menselijke lichaam in de antieke en moderne iconografie.

Geïnspireerd door de esthetische canons, wil de voorstelling het seksuele aspect van de artistieke – en met name religieuze en mythologische – voorstellingen van het lichaam belichten. Het seksualiseren van het ‘heilige’ is voor Guerreiro een spiegel van de hedendaagse westerse perspectieven op het naakte lichaam: enerzijds de puriteinse onderliggende moraal die het menselijke naakte lichaam en zijn afbeeldingen demoniseert, en anderzijds de hedonistische postmoderne attitude die datzelfde lichaam objectiveert. Een ander conceptueel element doorheen Guerreiro’s onderzoek is het idee van het lichaam als materie of object, vergelijkbaar met het ruwe materiaal dat wordt gebruikt door beeldhouwers.

Raw Matter (werktitel) wordt een durationele performance met een sterke pictoriale en visuele dimensie. De voorstelling creëert een poëtische ruimte waarin de performer tegelijk een levende sculptuur en zijn eigen beeldhouwer is.

Paulo Guerreiro

PT, BE
Paulo Guerreiro is een Portugese performancekunstenaar die woont en werkt in Antwerpen. Hij studeerde dans en performance aan de Escola Superior de Dança in Lissabon en participeerde daarna in het D.A.N.C.E.-project onder artistieke leiding van William Forsythe, Wayne McGregor, Frédéric Flamand en Angelin Preljocaj. Hij creëerde Addicted Man (2005), peeping me (2006), ERICA (2008), Phallic Cases (2012), FUMOS (2012) en Satie&Cie (2014). Als performer werkte hij samen met onder meer Pipo Tafel, Felix Ruckert, Geoffrey Coppini, Rafael Alvarez en Stephane Arcas. Guerreiro had zijn eerste solotentoonstelling in 2010, in de Brusselse Gallery 10/12. Sindsdien was zijn werk te zien tijdens de laatste twee edities van VISIT, in kleine galeries en op het Pink Screens Festival. Guerreiro is ook een mentor van het Performance Art Atelier van de Zomeracademie.

Credits

Concept en performance: Paulo GuerreiroVorm: Joris van OosterwijkProductieassistent: Daan SimonsCoproductie: TemporalSteun: Kunstz & Mestizo Arts PlatformDank aan: De Veerman