Our Times

PROJECT

Our Times

“Thinking does not play well in an image-based culture. There is not much to see in it. It is not a performing art.”

Neil Postman, Amusing ourselves to death

Welke rol krijgt het denken in onze tijd, die wordt overspoeld door beelden en flarden tekst? Het opnemen van informatie is een tijdvullende activiteit: het bepaalt ons denken, dat zich nog slechts beperkt tot opslaan en verwerken. In deze storm van indrukken en gebeurtenissen wil Our times stilstaan en vragen stellen over de staat van het denken.

De voorstelling vertrekt vanuit een gesprek tussen filosoof Jean-Luc Nancy en curator Daniel Tyradillis over denken en bevat ook dansmateriaal uit populaire videoclips. Met deze contrasterende materialen zoeken drie dansers het conflict op tussen diepte en oppervlakkigheid – niet louter als een kritiek op onze tijd, maar als poging om nieuwe denkmogelijkheden te openen.

In een uitbundige choreografie met opnieuw toegeëigende dans, flarden tekst en bizarre muziek wordt een tijd en ruimte geschapen die voorbij de verbeelding gaat.

Michiel Vandevelde

Michiel Vandevelde studeerde dans en choreografie aan P.A.R.T.S. (Brussel). Hij is actief als choreograaf, curator, schrijver en redacteur. Als freelance curator werkt of werkte hij voor Extra City Kunsthal, Het Bos, Bâtard festival, Z33, Precarious Pavilions. Hij is betrokken als redacteur in Disagree.magazine en heeft artikels geschreven voor Etcetera, De Witte Raaf, Rekto:Verso, Mister Motley, etc. Van 2017 tot 2021 is hij artist-in-residence in het Kaaitheater (Brussel). In zijn werk onderzoekt hij de elementen die de hedendaagse publieke sfeer vormen of belemmeren. Hij onderzoekt welke andere sociale, economische en culturele alternatieven we kunnen bedenken om dominante logica's en manieren van organiseren ter discussie te stellen, uit te dagen en te transformeren. Hij heeft verschillende project ontwikkeld, zowel in de openbare ruimte als in de (podium) kunstinstituten.

Credits

Concept, choreografie: Michiel VandeveldePerformers: Nestor Garcia Diaz, Jara Vlaeminckx, Michiel VandeveldeDecor en licht: Michiel Vandevelde, Tom Bruwier Feedback: Dries Douibi, Esther Severi, Kristof van Baarle Techniek: Tom BruwierGrafische vormgeving publicatie: Ward HeirweghProofreading: Bryana Fritz, Katie Vickers, Antoon Vandevelde, Tom Bruwier Productie: Disagree. vzwCoproductie: STUK, Kaaitheater, Vooruit (in the frame of DNA co-funded by the Creative Europe Programme of the European Union), wpZimmerResidenties: Bains Connective, STUK, Vooruit, Kaaitheater, wpZimmer Ondersteuning: de Vlaamse GemeenschapInternationale spreiding: Something Great Financieel management: Klein Verzet vzw