ONE OBJECT, ONE SERIES III
Martina Dal Brollo

PROJECT

ONE OBJECT, ONE SERIES III

Lan Hsin, Tu ziet textiel niet alleen als materialiteit maar ook als een emotioneel verlengstuk van haar lichaam. Haar verhuizing naar Nederland vanuit Taiwan ging gepaard met veel cultuurverschillen en taalbarrières. Haar creaties zijn haar schuilplaats geworden die haar in staat hebben gesteld zich uit te spreken over de kwetsbaarheid, eenzaamheid en worstelingen die zij heeft ervaren. Ze transformeert die onzekere gevoelens in lagen textielsculpturen, die de meeste delen van haar lichaam bedekken. Ondertussen strelen de tederheid en de stevigheid van het textiel haar pijn.

Tijdens haar residentie in wpZimmer wil ze haar onderzoek verderzetten: de exploratie van materiële cultuur, de relatie tussen lichamen en draagbare objecten, en de gedachte om het lichaam te gebruiken als een interface om emotie uit te drukken. Haar artistieke praktijk zal worden uitgevoerd door middel van een reeks van fotografie, performance, tekeningen en draagbare sculpturen.

Voor haar is het lichaam het artistieke materiaal, het gebruikt de ruimte als voertuig, en verweeft activiteiten met elkaar.

“Naaktheid drukt onze emoties en onze staat van zijn op een heel eenvoudige manier uit. Onze huid is de eerste laag van kleren die we dragen. Het blootstellen van onze huid is een eerlijk moment om onszelf onder ogen te komen. Het lichaam wordt een interface om vrijuit over de eigen gevoelens te spreken. Ik wil het lichaam in verschillende situaties onderzoeken en hoe het lichaam in relatie tot die omstandigheden presteert.”

Lan Hsin, Tu zal draagbare sculpturen ontwikkelen tot functionele objecten door de perceptie van het lichaam te onderzoeken. Het object kan bijvoorbeeld een tafel zijn waar mensen aan kunnen zitten, die ze kunnen dragen en waar ze op verschillende manieren mee kunnen werken. “Ik zal experimenteren met verschillende materialen om de sculpturen te maken. De ontwikkeling van draagbare sculpturen zal me helpen te experimenteren met verschillende soorten performances door de relatie tussen menselijke lichamen, objecten en ruimte verder te onderzoeken, en een nieuwe vorm en betekenis te geven.”

Lan Hsin, Tu

Met een interdisciplinaire benadering van het genre van technologie, mode, kunst en design, onderzoekt ze opnieuw de relatie tussen de materialiteit van textiel, menselijke lichamen en het milieu. Haar installaties worden meestal gecombineerd met videographics, modeontwerp, performance en interactieve visualisatie, op zoek naar een doorbraak in technologische innovatie en modestatements. De werken van Lan-Hsin brengen het publiek in een nieuw bewustzijn van hun lichaam, en helpen hen opnieuw te verkennen wat het lichaam kan doen. Om de hedendaagse taal van het draagbare uit te breiden, laat ze een openheid voor verbeelding en concept.