Move 37

PROJECT

Move 37

In 2016 neemt AlphaGo, een diep neuraal netwerk ontwikkeld door Google’s DeepMind, het op tegen de wereldkampioen Go, Lee Sedol. Go is het oudste bordspel ter wereld met meer mogelijke zetten dan het aantal atomen in het universum. Pure rekenkracht is zinloos; intuïtie en creativiteit zijn veel belangrijker eigenschappen voor een Go speler. Niemand verwacht dan ook dat een machine de mens kan verslaan. Maar het onvoorstelbare gebeurt: AlphaGo wint met 4-1 van Sedol en haalt daarmee de cover van Nature.

De 37ste zet van AlphaGo in het tweede spel is cruciaal en slaat in als een bom. De computer maakt een move die geen mens had kunnen bedenken, waarop Sedol zijn stoel verlaat om later lijkbleek terug te keren. De tv-commentatoren vallen stil en het beeld lijkt te bevriezen. In dit mysterieuze moment van verslagenheid en verwondering openbaart zich het radicaal vreemde van de AI: uitermate intelligent, creatief, maar ook totaal aliën.

In ‘Move 37’ neemt Thomas Ryckewaert dit moment als aanleiding voor een lecture performance over fenomenen die de menselijke verbeelding overstijgen. Samen met kosmoloog Thomas Hertog zoekt hij naar manieren om het radicaal vreemde bloot te leggen, in een trip door de duistere, koele horror van de intelligente machine, de schoonheid van het vervagen van conventies over wat menselijk is, door tijd en ruimte die worden verwrongen in zwarte gaten. In deze lecture performance komt alles op losse schroeven te staan; het menselijke wordt alien, de computer intuïtief, de zintuigen bedriegen en de robot droomt.

Thomas Ryckewaert

Thomas studeerde biologie en filosofie aan de KUL en dramatische kunst aan de toneelschool Dora van der Groen. Thomas' werk balanceert op de grenzen van theater, dans en installatie. In zijn recente producties verkent hij de dramatische mogelijkheden van alledaagse handelingen. Zijn werk wordt omschreven als poëtisch, radicaal, beeldend en ritueel. Als freelance acteur werkt hij regelmatig voor theater, film en televisie.

Credits

Regie: Thomas RyckewaertSpel: Thomas Hertog, Thomas RyckewaertDramaturgie: Kristof Van BaarleScenografie: Erki De VriesLicht: Peter QuastersGeluid: Jürgen DeblondeVideo: Paul Van CaudenbergRegie-assistentie: Sibran SampersStage: Margarida RamalheteProductieleidster: Charlotte CornelissenManagement: Karen FeysCoproducenten: Platform 0090, Instituut voor Theoretische Fysica (KULeuven), deSingel Internationale Kunstcampus, Het Laatste BedrijfIn samenwerking met: wp Zimmer, BUDADeze productie kwam tot stand met de steun van: de Tax Shelter maatregel van de Belgische Federale Overheid, Gallop Tax Shelter en met de steun van de Vlaamse Overheid.