Medialab

PROJECT

Medialab

Van 5 tot en met 13 augustus zet wpZimmer de deuren open voor het Medialabo van het Meztizo Arts Festival (MAF): een coproductie van MAF, wpZimmer en GEN2020. Het Medialabo is een informele masterclass in communicatie voor artiesten en kunstenorganisaties waarmee MAF zich verbonden voelt. Er is een groot arsenaal te ontdekken aan creatieve en alternatieve manieren om promotie te voeren. MAF heeft hiervoor een selectie sprekers uitgenodigd die aan ‘ronde tafels’ ingaan op verschillende aspecten van communicatie. Wie wil kan daarna persoonlijk met hen in gesprek. Ongeacht welk artistiek project of parcours je hebt, je krijgt tips & tricks op maat. Het volledige programma vindt je hieronder.

Van 10 tot 12 augustus wordt er samen met Topo Copy gewerkt aan een fanzine (een magazine waarin elke artiest een eigen stukje krijgt). Samen met foto’s en video’s die tijdens dit medialabo gemaakt zullen worden, werken we zo ook aan de communicatie van #MAF14. Wanneer er geen ‘rondetafels’ zijn, werken we gewoon verder in ons ‘communicatielabo’. Iedereen van harte welkom om hier wat te komen (ver)werken.

PROGRAMMA:

5 augustus – 10u00
Publiekswerking jongeren & Pop-Up diamantmuseum – Nathalie Brejaart
Nathalie is een jonge vrouw met een passie voor kunst en cultuur en is geïntrigeerd door de manieren waarop publiek en kunst elkaar kunnen ontmoeten. Ze is regiocoördinator bij AmuseeVous, gids in het FoMu en heeft verschillende jongerenprojecten in samenwerking met musea opgezet/begeleid (MAS in jonge handen, Projectleider pop-up Diamantmuseum).Vanuit deze ervaring zal ze projecten analyseren en tips/tricks geven om de publiekswerking te verbeteren.

5 augustus – 13u30
C.H.I.P.S. Labo/StampMedia – Social Media – Stefan Kolgen
Stefan Kolgen (coördinator jongerenagentschap Stampmedia, C.H.I.P.S. Labo) toont aan de hand van voorbeelden van digital storytelling en social media hoe een online community te activeren.

6 augustus – 13u30
A&R manager in managementbureau ‘Bumaye’ – Beeldvorming – Sami Abdou (Biest)
‘Hoe maak je mensen nieuwsgierig naar je project, evenement, … Hoe laat je het beeld dat je wil scheppen natuurlijk overkomen? Hoe kom ik als artiest professioneel over? Sami Abdou verzorgt al jaren het management van sterke namen in de hiphopscene van België.

7 augustus – 10u00
Cultuur 7 – TV – Sophie Fehervari & Maria Weyns
Cultuur 7 (voorloper was Exqi) is de enige Vlaamse cultuurzender met nationaal bereik en heeft een potentieel van 2,2 mio aansluitingen die via zowel TELENET (kanaal 50 ) als BELGACOM (kanaal 110 ) worden verdeeld. Cultuur 7 zendt onder meer internationale top producties uit in de hoogste beeld- en klank kwaliteit en Cultuur 7 wil bruggen slaan met verschillende CULTUURSPELERS en geeft kansen aan jong en oud. Momenteel bestaat onze programmatie hoofdzakelijk uit klassieke en muzikale voorstellingen. Met een jong team enthousiastelingen werken wij nu een strategie uit om ons aanbod en publiek te verruimen.

8 augustus – 13u30
De wereld morgen – alternatieve nieuwswebsite – Keltoum Belorf & Ciska Hoet
Uit hun site: ‘DeWereldMorgen.be is een gratis nieuwswebsite die eigenzinnige visies op en dieper gravende analyses van de actualiteit biedt. Daarnaast brengen we onderwerpen die buiten de grenzen van de reguliere media vallen, maar die evenzeer relevant zijn of leven in de publieke ruimte. We maken er een punt van stemmen aan bod te laten komen die je in andere media niet of nauwelijks hoort. Dat doen we zonder commerciële adverteerders. Bij ons dus bewust geen gesponsorde artikels en geen persberichten zoals je die op alle nieuwssites terugvindt.’

9 augustus – 10u00
Ringland – publiekswerking – Elisabeth Vermeulen en Sven Augusteyns
Ringland zette op enkele maanden tijd de overkapping van de Antwerpse Ring op de politieke agenda. Dat deed ze door een bevlogen communicatiecampagne waar een groot deel van de Antwerpenaren zich achter schaarden.

9 augustus – 13u30
El Ejercito Zapatista de Liberación Nacional – Alternatieve radio podcast/capsule – Yulma Serrano (deze sessie en de gesprekken zijn enkel in het Frans/Spaans)
Yulma Serrano is een danseres uit México. Drie jaar geleden kreeg ze een beurs van de Mexicaanse overheid om haar werk in België verder te ontwikkelen. Ondertussen werkte ze al samen met gezelschappen als Rosas, Ultima Vez, enz. Naast dansen heeft Yulma een communicatie achtergrond. Ze studeerde communicatie wetenschappen en nam 8 maanden lang de coördinatie voor zich van de radiozender van het bevrijdingsleger van de zapatisten. Deze radiozender bevond zich in het oerwoud in Chiapas. Deze unieke ervaring wil Yulma met ons delen. Daarnaast zal Yulma ook een korte workshop geven van verschillende online radioformats zoals podcast en capsule.

13 augustus – 10u00
SINCOLLECTIEF – publiekswerking – Junior Mthombeni, Ikram Aoulad en Fikry El Azzouzi
Uit hun mission statement: ‘SINCOLLECTIEF wil prangende en actuele muziektheatervoorstellingen maken, gebaseerd op authentieke ervaringen. De muziek en de verhalen die het collectief op de scène brengt spelen zich veelal af in grootstedelijke context of maken gebruiken van de grootstedelijke bronnen en geven een stem aan een zeer aanwezige maar te vaak onderbelichte onderstroom. SINCOLLECTIEF werkt, door zijn samenstelling en uit overtuiging, steevast met multi-etnische ploegen. Dat wil het collectief doen door nieuwe repertoires te ontginnen en de heersende canon te verbreden. Op zoek naar een nieuwe platenkast en een nieuwe bibliotheek.’ Zij zullen aan de hand van enkele concrete voorbeelden (van hun voorstellingen H&G, Troost, Rumble in da Jungle, …) wat meer vertellen over hun publiekswerking.

13 augustus – 13u30
Bloggen – Orlando Verde
Orlando Verde is geboren in Venezuela in 1977 en woont in Antwerpen sinds 2001. Mestieze melomaan. Verwend kind. Schrijft en maakt films af en toe. Eigenlijk vertelt hij vooral graag verhaaltjes. Hij is dan ook erg actief op sociale media en blogt er lustig op los. Vanaf heden recenseert hij ook mee bij rekto:verso. Orlando zal ook aanwezig zijn tijdens het maken van de fanzine en kan hierbij ook ondersteunen bij verwerking inhoud en verslaggeving.

13 augustus – 13u30
De Zendelingen – Bregt Van Wijnendaele
Web 2.0 zorgt voor heel wat nieuwe mogelijkheden op het vlak van interactie en engagement. Voorbij is de alleenspraak uit de traditionele media met haar passieve volgers. Bregt Van Wijnendaele pende een thesis neer over de oneindige kansen van de web 2.0 die van lezers prosumenten kan maken met een eigen actieve inbreng. Naast zijn job als artistiek leider van Het Jeugdfilmfestival is hij kernlid van De Zendelingen, het uitzendbureau voor kunstkritiek dat podiumfestivals afschuimt en neerstrijkt in kunst- en cultuurcentra. Het doel: meer mensen meer meningen te laten geven over meer voorstellingen. Hoe dan? Door prikkelende installaties te bedenken die de dialoog tussen theatermakers, toeschouwers en critici opzetten, en dat achteraf in catchy filmpjes, wordclouds en podcasts te gieten op maat van de sociale media. Collega-Zendeling Filip is er niet bij, want hij zit met De Biechtstoel op Festival Boulevard, het Nederlandse debuut van De Zendelingen!

13 augustus – 13u30
rekto:verso – Wouter Hillaert
Wouter Hillaert (1978) studeerde Germaanse en Theaterwetenschappen. Sinds 2002 werkt hij als freelance podiumcriticus, eerst voor De Morgen en Klara, momenteel voor De Standaard. Hij publiceert over theater in verschillende nationale en internationale tijdschriften. Hij richtte rekto:verso op als tijdschrift voor hedendaagse cultuurkritiek en is hiervan de redactiecoördinator. Wouter Hillaert heeft een inspirerende en vernieuwende visie op recenseren en vult hiermee een gat in de markt.

10-13/8/14
Communication design & art director Buenos Aires – Ezequiel Black
Van 10 tot 14/08 zal de Argentijnse communicatie specialist Ezequiel Black aanwezig zijn op het media labo. Hij zal artiesten en organisaties advies geven in hun zoektocht naar het optimaliseren van de beeldvorming rond hun artistieke project/verhaal/identitieit. De vraag “Hoe kan je jouw verhaal vertellen en met weinig middelen jouw eigen identiteit in beeld brengen” vormt het vertrekpunt. Andere vragen worden op maat beantwoord.

Mestizo Arts Festival

MAP is een platform voor uitwisseling van creatieve impulsen en strategieën van kunstenaars en gezelschappen zowel binnen als over de landsgrenzen heen. Met eigen concepten en projecten en met coproducties en voorstellingen die passen binnen onze vernieuwende visie rond stedelijke kunsten, werken we aan een podium dat een weerspiegeling is van de voortdurend veranderende steden.

We vertrekken vanuit een rijke mix (‘mestizo’) van en dialoog tussen kunstvormen, culturen, organisaties, artiesten en publiek. We verleggen graag onze grenzen tot in het onbekende.

Met meer dan 50 partnerorganisaties en meer dan 150 artiesten tonen ze de culturele rijkdom van de steden. Ze bouwen bruggen en versterken banden tussen artiesten, culturele instellingen, organisaties buiten het kunstenveld en, uiteraard, de stadsbewoners.