mapa:reverie

PROJECT

mapa:reverie

In ‘mapa:reverie’ verkent Federico Protto een taalkundige reis, een vermenging van polyglot en wartaal, verweven met modegeschiedenis en migratie-ervaringen. Hij denkt na over het verband tussen textiel en taal, de opkomst van nieuwe collectieve talen en de potentiële territoria die ze creëren. Door onderzoek te doen naar gezongen verhalen, melodische gedichten en nieuwe taalvormen die doen denken aan troubadours, put hij uit Europese sprookjes, commedia dell’arte, Latijns-Amerikaanse inheemse mythen, de New Yorkse queercultuur van de jaren 90 en magisch-realistische romans uit de 20e eeuw.
Dit onderzoek, dat in de loop van 2024 in performatieve momenten wordt gedeeld, weerspiegelt Federico’s achtergrond in modeontwerp en benadrukt de link tussen textiel en verhaal. Voorbij het Eurocentrisme viert het werk menselijke connectie (liefde) en queer identiteit door middel van transculturele verhalen. Gehuld in mist, gordijnen en beddengoed ligt een performatieve onderzoeksfocus op gebaren en symboliek van performance diva’s en nomadische kunsten. Begeleid door de klanken van klarinet en elektrische gitaar, en een publicatie die dient als libretto en index, nodigt ‘mapa:reverie’ uit tot een zintuiglijke verkenning van migratieverhalen en singulier-plurale zelfexpressies. Na de reeks ‘mapa:lecture-performance’ en het choreografisch onderzoek ‘mapa:fragmentos’, presenteert ‘mapa:reverie’ het derde aspect van mijn langetermijnonderzoek MAPA. Dit artistieke onderzoek dialogeert tussen België en zijn geboorteplaats Uruguay.

Federico Protto

Federico Protto's artistieke praktijk ontvouwt zich door en langs performance, geluid, installatie en onderzoek. Binnen de werken komen verschillende praktijken zoals choreografie, muziek en mixtapes, mode, beeldhouwkunst en tekst samen en verweven zich met zijn Zuid-Amerikaanse achtergrond.